8 dec Att ändra vanor

Jag pratade med en arbetskamrat idag som refererade till någon undersökning om människors benägenhet att ändra vanor av miljöskäl. Vi kan tänka oss rätt mycket, men det finns två saker där vi inte gärna ändrar beteende. Den ena har jag för ögonblicket glömt men den andra är resvanor med flyg till semsterorter på diverse håll världen runt.

Rimligen ska flyg bli dyrare om klimathotet tas på allvar. Men hur ska vi resa istället. För resa ska vi, det är klokt att på plats ta del av andra kulturer, möta andra språk och matseder även om det är mest på badstranden. Men det tillför ändå en dimension utöver det vanliga att se andra platser i världen. Flyg kommer naturligtvis att finnas även i framtiden men troligen vara förbehållet riktigt långa transporter. Om vi ser på till exempel Europa kommer antagligen lokalt och regionalt flyg att minska till förmån för tåg. För resor på Europas fastland kommer järnvägsspår att byggas ut för snabbtåg över kontinenten. Nu är det dags att börja planera för det även i Sverige. Snabbtåg mellan Stockholm, Göteborg och Malmö gör inrikesflyg på de sträckorna helt överflödigt. Det vore bra med snabbtåg även norrut, det skulle förbättra möjligheterna att leva och verka även i norra delen av landet.

Sverige är till ytan Europas fjärde största land om vi bortser från Ryssland. Det är bara Ukraina, Frankrike och Spanien som är större. Vi bor i stort och glest befolkat land och vi behöver väl utbyggda kommunikationer för att det ska vara möjligt att ge service, driva företag, ha bra skolor och sjukvård i hela landet. Det är förmodligen dyrare för oss här än för Tyskland där de bor 80 miljoner människor på en yta som är mindre än Sveriges. Inte desto mindre har vi ansvar för hela landets välfärd. Några till får det faktiskt plats här. Om Sverige vore lika befolkningstätt som Nederländerna skulle det bo163 miljoner människor här. Riktigt så många behöver vi inte bli, men någor fler än nu skulle göra det billigare att bygga ut järnvägsnätet.

Nu var detta stycket ett stickspår (!) från huvudtemat. Med en mer medveten miljöpolitik tror jag alltså att resandet kommer att ändra karaktär. Solresorna minskar i omfattning. Resandet i sig blir mål. Tågresor i Europa, med stopp här och var, kommer att bli vanligare. Semestrar i Sverige kommer att öka och natur- och fjällturism blir allt vanligare. Tillbaka till naturen, kommer att bli en allt vanligare paroll i semesterbroschyrerna.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0