18 nov Mot fanatism - För tolerans

Igår delade Teskedsordern ut stipendier till två personer som båda i sina gärningar verkat för ett mer tolerant samhälle. Stipenierna delades ut till Josef Fares, som bland annat gjort filmen Jalla, Jalla och Anita Dorazio som bland  annat arbetat som svensklärare för invandrare och engagerat sig i flyktingfrågor.

Teskedsordern är, som jag nämnt tidigare, en stiftelse som bildats av tidningen Vi efter inspiration av Amos Oz, israel och verksam i den israeliska fredsrörelsen. Han har skrivit boken "Hur man botar en fanatiker", som nu i höst delats ut till alla gymnasieelever i årskurs två i hela landet.

Fanatism är något av det värsta jag kan tänka mig. Det spelar ingen roll om den har politiska eller religiösa förtecken. Det som kännetecknar en fanatiker är att han/hon tror sig besitta en absolut sanning. Historien har visat att de som har den uppfattningen är livsfarliga för mänskligheten. En tro, ett uppdrag av gud, som till exempel Bush mission i Irak, kan rättfärdiga vilka handlingar som helst. Fanatiker har i allmänhet ingen humor och ingen som helst kritisk distans till sin egen övertygelse.

Toleransens budskap är det motsatta: Fundera alltid över dina egna ståndpunkter. Lyssna på dem som har en annan uppfattning än din egen. Sök förståelse och dialog. Med en sådan ansats finns det fortfarande hopp för världen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0