20 nov Vems fel?

Ja så kan man ju ställa frågan när krisen slår till med all kraft och varslen bara ökar och kackerlackorna springer över golven i skitiga och nerslitna bostäder. För så kan det se ut i Rosengård. Om  man ska tro Nils- Eric Sandberg, krönikör i K- bladet så beror krisen på att det är för höga löner och för höga arbetsgivaravgifter i Sverige. Nu är ju krisen global så den förklaringen duger inte mycket till. Någon åsikt om kackerlackorna vet jag inte om han har.

Sandbergs recept är alltså det vanliga marknadsliberala: Staten ska inte lägga sig i, lönerna ska hållas tillbaka och marknaden ska få sköta sig själv.

För mig som demokratisk socialist som tror på politisk handling för att förändra världen är Sandbergs modell värdelös. Jag vägrar acceptera en civilistation som lämnar människor i sticket. Jag tar för givet att vi ska ha ett samhälle på solidaritetens grund där vi tar ett gemensamt ansvar för varandra. Att vi ger den som behöver det en hjälpande hand i bistra tider.

Problemet som vi haft de sista 20 åren är inte för mycket politik utan för lite. Nu behöver vi mer än någonsin ett starkt samhälle. Nu när det är kris och människor riskerar att fara illa. Nu behöver landet hållas ihop. Nu behövs ett starkt samhälle som förmår att ingjuta hopp för framtiden. Och det alldeles oavsett vad Nils- Eric Sandberg har för åsikt i frågan.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0