23 nov Kallt

Vinterväder känns det som nu. Skönt med en promenad mitt på dagen innan paneldiskussion på museet om manlighet och nya roller. Jag var med i en panel av fem män från 17 år till cirka 70. Diskussion om gäng och gängkrav med utgångspunkt från filmen "Hata Göteborg". Mina egna gängminnen är inte särskilt omfattande mer än att jag i ungdomen tillhörde snarare än kamratkrets än ett gäng. Där fanns ingen tvingande gängdisciplin som man ofta hör om. Det var vanligt förr och är uppenbarligen lika vanligt nu. Stig Claesson beskriver till exempel gängkraven bra i sin självbiografiska bok "Svart asfalt, grönt gräs", som speglar villkoren för unga människor på 30- talets Söder i Stockholm. Det jävliga är gängens oerhört stränga normer på hur man ska vara och se ut. En, egentligen skenbar, trygghet i gänget kan kosta mycket för den person som inte orkar stå emot utan tvingas till anpassning. Nu är detta inte bara ett ungdomsfenomen. Vilkoren på en arbetsplats för att passa in kan vara väl så hårda. Det är tyvärr allt för ofta som vi människor ställer krav på varandra hur vi ska vara för att passa in. Öppenhet är enkelt att säga, men betydligt svårare att utöva i praktiken.

Idag prisar Per T Ohlsson, i Sydsvenskan, Keynes teori om hur man bryter en depression. Både Urban Bäckström och Stefan Fölster från Svenskt näringsliv efterfrågar Keyneiansk politik med massiva offentliga investeringar. Det känns märkligt att dessa båda herrar nu ropar på staten om hjälp med att lösa krisen. J Duveborn, K-bladet, gnisslar förmodligen tänder av ilska, som den hängivna marknadsliberal han är. Vi socialdemokrater måste ta till oss det och föra över den politiska- ideologiska debatten på vår vänstra planhalva. Kapitalismen klarar sig inte utan ett starkt samhälle. Det måste vi ständigt påminna om och dra slutsatser av. Nu vill naturligtvis vare sig Bäckström eller Fölster ha ett starkt samhälle, de vill endast ha samhället till någonting alls när det behöver skjuta till pengar till en ekonomisk modell som är oförmögen att klara sig på egen hand, men som i högtidstalen vill låtsas att den kan det. 


Kommentarer
Postat av: marianne

Känns som du har så rätt i din analys. Visst är det så om man tänker lite globalt att ett starkt demokratiskt samhälle står starkt tillsammans. Kapitalismen föder endast egoism.

2008-11-23 @ 18:14:10

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0