26 nov Elevfack

På barn- och utbildningsförvaltningen sitter en elevrådstjänsteman anställd av SECO (Sveriges Elevråds CentralOrganisation), men med ekonomiskt stöd av kommunen. Det är ett projekt som pågår. Anna- Maria, som arbetar med det uppdraget nu, har alldeles nyligen själv slutat gymnasiet med ett elevrådsengagemang bakom sig. Hennes uppgift är att stödja elevråden på grundskolans högre årskurser och gymnasieskolorna.

SECO:s ambition är att bedriva ett seriöst elevfackligt arbete. Man vill i princip jämställas med andra fackliga organisationer som verkar i skolans värld. Elevråd har ju funnits sedan länge och verkat på olika sätt och i olika former. Nöjesaktiviteter är ofta något som ett elevråd kan vara delaktigt i eller ansvara för. Anna- Maria har nu sammanställt ett målsättningsdokument där hon både beskriver hur det fungerar idag och ger förslag till åtgärder. I åtgärderna ligger förslag på hur hon kan arbeta som elevrådstjänsteman för att stärka elevråden. Hon beskriver under vilka villkor elevråden arbetar och om de uppfattas bli tagna på allvar av skolledningen på en skola.

Jag tycker detta är ett mycket bra projekt. SECO söker vägar för att stärka elevinflytandet och man gör det med utgångspunkt från en facklig syn på inflytande. Eftersom ungdomarnas tid på en skola är ganska kort råder en ständig förnyelse i elevråden. Stödet som en elevrådstjänsteman ger behövs verkligen för att ge stadga åt verksamheten.

I fölrra veckan lanserade Centerpartiet ett förslag om att elever ska betygsätta lärare och påverka deras lönesättning. Ett rätt populistiskt förslag, kan jag tycka. Däremot tror jag, ju mer jag funderar på det, att det finns skäl att permanenta verksamheten med en elevrådstjänsteman. Det skulle långsiktigt kunna innebära att den elevfackliga verksamheten stärks och får en struktur och ett innehåll som gör att det kommer att ses som en ordinär facklig verksamhet. För visst är det så att de studerande behöver sitt eget "fack", precis som alla andra. Med en sådan utveckling ska elevfacket naturligtvis också kunna ge synpunkter på undervisning, föra fram seriösa och väl underbyggda synpunkter på en skolas, skolledning och lärares sätt att fungera. Tror jag ska lägga till ett förslag om elevrådstjänstemän i kommunerna i det vi i S- gruppen i BUN tänker skicka till skolrådslaget. Hoppas med mina BUN- kamrater tycker det är en bra idé.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0