29 april Sommar!

Idag är det sommar och bara det gör ju att humöret blir lite bättre. Annars är det svårt att släppa, i tankarna, de påfrestningar i kommunens ekonomi som vi står inför.

Jag skrev om det igår och ska inte upprepa de siffrorna igen. Klockan fem senare i eftermiddag ska vi träffas i kommunstyrelse- och nämndsgruppledargruppen och fortsätta diskussionerna om kommunens ekonomi och förslag till åtgärder nästa år. Nu har vi ett borgerligt förslag att utgå ifrån med ramminskningar för nämnderna.

Känns bra att veta att några lediga dagar väntar och med högtidsdagen Första maj är det naturligtvis extra trevligt.

Utbildningsminister Björklund har nu lagt ett förslag om ny gymnasieskola. Det finns nog sådant som är bra i detta förslag men grundhållningen är ändå bekymmersam. Föreställningen att de som går yrkesförberedande program inte behöver samma grundläggande kunskaper som andra som går studieförberedande program är helt felaktig. Vi behöver inte betona högskolebehörigheten, även om den är viktig i sig. Nej, det bekymmersamma är att Björklund inte tycks förstå är att skolan inte bara har som syfte att utbilda till yrke eller gå vidare till högre studier. Skolans uppgift är också att ge unga människor verktyg att förstå det som sker i samhället och också makt att påverka samhällets utveckling. Det är för den skull vi också ska ha en gymnasieskola som ger alla samma grundläggande kunskaper.

Idag har Aftonbladet påbörjat en artikelserie om Europaparlamentsvalet. Det är naturligtvis alldeles utmärkt. Som ett sätt att popularisera det, antar jag, kan man på nätupplagan rösta om vilket av några av EU- länderna som har godast öl. Bland de som nämns finns Tjeckien, Tyskalnd, Belgien och England. Ett sådant val är naturligtvis omöjligt att göra. Valet av öl är i högsta grad situationsanpassat; det kan bero på maträtt, årstid eller stämningsläge. Alla dessa länder har öl av yppersta kvalitet, men av helt olika karaktär. Just idag, om jag satt ute i värmen, skulle jag kunna tänka mig en tysk lager, som nästan alltid är av bra kvalitet, med bra beska, till exempel en enkel Bitburger.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0