29 aug Tidningen VI

Nytt nummer av tidningen VI igen. Denna fantastiska månadstiskrift med intervjuer, reportage och liet annat småtrevligt, till exempel Ingemar Unges "Språksamt". Månadenns nummer innehåller en stor intervju med Marie- Louise Ekman, nu chef på Dramaten och en stor intervju med Gellert Tamas, han som skrev Lasermannen, en oerhört bra bok om samhällsklimatet i början av 90- talet när Ny Demokrati härjade och det fanns en man som tog det de sa på så stort allvar att han själv bestämde sig för att göra något åt saken genom att börja skjuta människor med invandrarbakgrund. Nu skriver han på en bok om de apatiska flyktingbarnen. Av vad som sägs i intervjun förstår jag att vi inte har särskilt mycket att vara stolta över när det gäller den frågan.

Tidningen innehåller också lite kortare intervjuer med Ebba Lindsö, hon som var VD för Svenskt näringsliv men fick sparken och Carl Jan Granqvist, denna kreative, humoristiska och kunniga person, som bland annat berättar hur det kändes att få sin doktorshatt. Ebba Lindsö reflekterar över kvinnors och mäns olika villkor. Hon säger att hon bland annat frågat Michael Treschow om han ofta fick samma fråga som hon, nämligne hur det gick att kombinera arbetet som VD med ansvaret för familjen. En sådan fråga hade aldrig Michael Treschow fått.

En annan reflektion var att en skribent noterat att hon ofta betraktades som kontrollerande, manipulativ och allt för otålig så skulle sannolikt en Evert Lindsö, enligt samme skribent betraktas som att han hade ett fast grepp om organisationen, var styrande och inställd på förändring. Hon ifrågasätter också varför Wanja Lundby Wedin hängdes ut till den grad när det var tre män som fattade och verkställde beslutet om Elmehagens pension och varför inte medierna var intresserade av styrelseordföranden Göran Tunhammar.

Språkspalten "Språksamt" är alltid både rolig och intressant. Den här gången får man veta hur "cigarettstump" blir "fimp". Jag kan avslöja så mycket att det har med fikonspråket att göra.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0