1 feb Vem formulerar hoppet, del 2

Jag refererade i höstas Helle Kleins fråga "Vem formulerar hoppet?" Dem som gör det vinner och vem skulle göra det om inte socialdemokratin. Vårt enda och stora uppdrag är att  1) Formulera hopp och 2) Omsätta det i praktisk handling. Vårt hopp, våra drömmar, handlar om människors frihet, frihet att äga makten över sina liv och med den makten forma sina liv i gemenskap med andra.

Det här är svårt och det tror jag är en viktig förklaring till att vårt parti förlorade förra valet. Vi formulerade inte hopp, vi formulerade förvaltning, identifikation med våra system och varningar för andra.

Att formulera hopp handlar om att ingjuta mod och tilltro till framtiden. Det handlar om att i en komplicerad värld ändå se och förstå att världen går att påverka och förändra. Vår rörelse har i mer än hundra år påverkat och förändrat världen, det är klart att det kommer att vara möjligt i ännu många år.

Idag har jag lyssnat på Laila Naraghi på ett av seminarierna i Västerås. Hon talade om solidaritet i ett EU- perspektiv och ett globalt perspektiv. "EU är fantastiskt", sa Laila i sin inledning. EU är världens största biståndsgivare. EU har en infrastruktur som behövs för att fatta beslut om förändring. EU går att förändra precis som socialdemokratrin har förändrat Sverige i hundra år. EU kan vara en progressiv kraft i världen. EU är inte längre något som kan beskrivas som "Fästning Europa", där bara de rikaste länderna är medlemmar. EU har växt och utjämnat klyftor mellan länder och gör det nu. Vi kan tillsammans med våra europeiska socialdemokratiska vänner förändra världen!

Laila Naraghi är en av dem som formulerar hopp.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0