3 feb Kryss i taket

Idag kritiseras Folkpartiet i K- bladets ledare. Det har mig veterligen aldrig hänt förut. Man är, med all rätt, kritisk till den folkpartistiska populismen i invandrarfrågor. Det förekommer att hela undervinsingen ges på ett modersmål, till exempel arabiska. Det vil man  nu förbjuda, trots att det finns forskning som pekar på att undervisning på det sättet kan förbättra förutsättningarna att lära sig svenska. Nu är detta inte så vanligt förekommande, men däremot är det vanligt att viss stödundervisning ges på modersmålet. Förslaget är populistiskt därför att man gör ett problem av något som inte är det.

Vi har haft ett långt nämndsammanträde med barn- och utbildningsnämnden idag. Inte så många ärenden, men flera viktiga. Boklsutet visar -21,5 miljoner kronor. Det är mycket men inte det allvarligaste. Prognosen i november pekade på
-7 miljoner vilket innebär att mycket oförutsett plötsligt dök upp i slutet av året. Det är inte bra. Gymnasieskolorna går minus, grundskolan går minus och kostenheten går minus, det är de stora delarna. Fler har sökt friskolegymnasier än vad man räknat med. Det stora problemet med förra årets resultat är egentligen vad det innebär för årets budget. Den bygger till vissa delar på felaktiga förutsättningar. Vi yrkade på att sättet att budgetera måste ses över inför 2010.

Nu har borgarna beslutat rekommendera at även 7- åringar kan ha nytta av betygsliknande omdömen. Vi säger ja till skriftliga omdömen som komplement till den muntliga informationen i samband med den individuella utvecklingsplanen. Inga problem med det. Men att föra in begreppet "betygsliknande" är både vilseledande och dumt. Jag ser det inte som något annat än politisk retorik. Det tillför ingenting utan gör snarare mer skada än nytta.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0