7 feb Går och är småförbannad en lördagförmiddag

Jag tänkte jag skulle släppa frågan om undervisning på modersmålet under helgen, men kan ändå inte släppa tanken. Igår pratade jag några forskare inom pedagogiken om detta ämne. Jag har nu fått klart för att forskningen är entydig. Tvåspråkighet är inget problem, snarare en tillgång. Vad vill egentligen Folkpartiet? För så här är det:

Modersmålsundervisning i hela ämnen, t ex matematik, är inte så vanlig i Sverige. Däremot förekommer det att barn tidigt får merparten av sin undervisning på sitt modersmål. Det kan vara när man precis kommit till Sverige. Grund för det är att det finns bättre förutsättningar att lära ett annat språk om man behärskar sitt eget. Det svenska språket ska naturligtvis in tidigt i undervisningen. Det finns ingen motsättning här. Om det vore så skulle i så fall det innebära att det bara fanns plats för en viss mängd ord i hjärnan, men så är det inte.

Den riktigt stora undersökning som gjorts är amerikansk och presenterades 1997 av forskarna Wayne Thomas och Virginia Collier. De hade följt 40000 elever som under de första sex åren i skolan fick hälften av undervisningen på sitt modersmål och hälften av undervisningen på engelska. Efter de sex åren hade de eleverna bättre resultat i skolan jämfört med andra.

Folkpartiet gör ett problem av något som inte är ett problem. För problem blir det när det fiskas i grumliga vatten om invandrare som inte ens ska lära sig svenska i skolan. Christer Nylanders problembild av skolan som han presenterade igår i K-bladet var i detta sammanhang belysande. Hans ställningstagande om modersmålsundervisningen i skolan hade inte dugg att göra med det som han i artikeln beskrev som problem med att många ungdomar inte klarar gymnasieskolan. Så associeras problem till språk utan någon koppling till vad forskningen faktiskt har belagt. Troligen skuklle det bli så att fler klarade gymnasieskolan om fler unga invandrare fick lite mer av sin första undervisning på sitt modersmål. Det är bedrövligt hur ett socialliberalt parti har förfallit till ett auktoritärt!

Förra fredagen utlyste jag en tävling och har fått ett svar. Någon skiljefråga behövs alltså inte. Ska fundera på det inlämnade svaret som förvisso var kreativt och nytänkande , men kanske inte helt i linje med facit.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0