10 jan Mot våld och förtryck

Idag har jag och andra socialdemokrater deltagit i en manifestation mot Israels invasion i Gaza. Socialdemokraterna beslutade sig för att delta som medarrangörer, trots en del invändningar som man kan ha mot att delta på grund av andra medarrangörer. Kommunistiska partiet var en av arrangörerna och det tycker jag är det främsta skälet till att fundera en extra gång innan vi som socialdemokrater är med. De som är med i KP är naturligtvis oftast lika trevliga som alla andra, men de tillhör en rörelse som fortfarande har Stalin som någon slags husgud och socialistisk hjälte. För att vi socialdemokrater ska delta i sådana här manifestationer måste de ha en demokratisk legitimitet. Risken finns att det inte uppfattas så när ett parti som KP är med. För min del känns det trots allt OK att delta eftersom FN- föreningen är med och det vi som socialdemokrater vill stödja är just FN:s roll i denna svåra konflikt. FN:s säkerhetsråd har ju nu också ställt sig bakom en resolution om omedelbar vapenvila och krävt ett omedelbart tillbakadragande av de isareliska trupperna.

Jag blev ombedd att säga några ord för socialdemokraterna vid det offentliga mötet utanför Domus, i samband med manifestationen. Nedan följer mitt inlägg:

"Kristianstadsbor och världsmedborgare!

För det är ju också världsmedborgare vi är när vi samlas här idag. Vi bryr oss och vi engagerar oss när andra medborgare i världen utsätts för våld och förtryck.

Vi är det med skratt och glädje när vi kan se hur barn tryggt kan gå til sin skola eller när en familj en ljum sommarkväll kan ta en promenad utan att behöva vara rädda för vare sig raketattacker eller "intelligenta" missiler.

Vi är världsmedborgare med gråt och sorg när vi sett att skolor där människor sökt skydd har bombats och vi vet att 200 barn har dödats och långt fler har skadats i det förfärliga övervåld som nu utövas av staten Israel mot de inspärrade i Gaza.

"Härlig är världen, men dåligt lottad till sitt föstånd", skrev Harry Martinsson på 30- talet. Jag kan känna en oerhörd sorg av att civilisationen sedan dess inte har nått högre höjder, när vi nu ser hur våldet utövas i Gaza.

Det som nu sker är en dubbel tragedi.

Det är en väldig tragedi för de som idag, just nu, i Gaza utsätts för denna enorma påfrestning av fysiskt och psykiskt våld.

Men det är också en tragedi för det judiska folket som en gång drabbats av ett oerhört förtryck och folkmord som aldrig någonsin får upprepas igen, och som nu själva uppträder som förtryckare genom staten Israel.

FN:s säkerhetsråd har antagit en resolution om omedelbar vapenvila och att Israel måste dra sig tillbaka från Gaza.

Nu finns inget annat än att följa den resolutionen.

Fred nås inte på det här sättet.

Invasionen av Gaza måste få ett slut nu!"

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0