14 jan Liv

Civilisationen har tyvärr ännu inte nått några högre höjder. Som människor har vi en enorm kapacitet, men som vi knappast nyttjar särskilt ändamålsenligt. Nåja, det är en sanning med modifikation. Det är ändamålsenligt att skapa betingelser för att skaffa föda, bygga bostäder, lära sig läsa, utveckla avancerad teknologi, skriva böcker och skapa musik. Frågan är varför vi inte gör det i större utsträckning. Vi förmår allt detta men förmår samtidigt att ödelägga, mörda och förtrycka.

För 15 miljarder år sedan påbörjades den process som så småningom ledde till liv. Det brukar kallas "Big bang" och ännu vet ju ingen vad som satte igång det. Jag kan fascineras av de oerhört komplexa skeenden som lett fram till liv på Jorden från det att allt satte igång. Det krävdes vissa exakta betingelser för att galaxer skulle bildas, börja rotera och avsätta gasmoln som blev stjärnor och planeter. Vår sol bildades för 5 miljarder år sen och planeten Jorden är något yngre. Jorden är uppbyggd av grundämnen som härrör från stjärnexplosioner i universum. När vissa stjärnor av en viss storlek brunnit ut exploderar de och de grundämnen som bildats vid kärnreaktionerna i stjärnan sprids ut i rymden. Varenda järn- och kolatom i våra kroppar har bildats vid kärnreaktioner i en stjärnas inre. Jo, det är faktiskt så.

Hur liv har uppkommit kan ingen ännu förklara. Nyckeln till liv är reproduktion, det vill säga förökning. DNA kopierar sig självt och avsätter nya celler och nytt liv. Men hur började den processen? När livet väl bildats har det sen tagit 4 miljarder år tills dess att det fanns människor. Den mångfald av liv som utvecklats genom evolutionen är enorm och märkvärdig. Det ömsesidiga beroendet mellan vissa arter undrar man över hur det gått till. Orkidéarten flugblomster, vars blomma liknar en speciell fluga, är helt beroende av denna fluga för att spridas.

För några miljoner år sedan började det som blev människa att ta form i Afrika. För cirka hundratusen år sen gick vår variant av människa ut från Afrika och spred sig i världen. Vi har sen dess utvecklat språk, samhällen och andra färdigheter och seder som gjort att vi nu behärskar världen och hittar på nationsgränser och sammanslutningar som FN och EU.

Det som hänt på 15 miljarder år är fantastisk och ganska egendomlig. Livet är det märkligaste av allt. Min undran är ibland hur vi hanterar denna märkvärdighet. Det är lätt att släcka ett liv och det sker alldeles för ofta. Evolutionens enastående skapelse som tagit så lång tid att utveckla tar det bara en sekund att döda. Det är förfärligt att vi låter det ske.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0