19 jan Förväntan

Imorgon tillträder Barack Obama sitt ämbete som USA:s president. "God bless America" kommer även han att säga, likt alla andra som vill vara korrekta i USA. Jag har alltid undrat varför en ev. gud skulle bry sig om det landet alldeles speciellt.

Förväntningarna bara ökar på en man som onekligen ger ett sympatiskt intryck och som också gett uttryck för ett annat förhållningssätt till konflikter i världen. Han har öppnat för dialog med länder som Bush utnämnt till "ondskans axelmakter" och det känns oerhört mycket mer konstruktivt än det fundamentalistiskt religiösa språkbruk och förhållningssätt som Bush stått för.
 
"Ondskans axelmakter" är ett för mänskligheten farligt sätt att betrakta andra som man inte förstår sig på. Själv tror jag inte på att det skulle finnas någon egentlig genuin ondska som en självständig kraft. Ett ont beteende har orsaker som går att söka i den materiella världen. Iran är knappast någon "ond" makt, däremot har makten där ett synsätt som förmodligen är svårbegripbart för många. Det gäller att begripa det även om man inte gillar det. Först då går det förmodligen att föra någon sorts dialog som kan leda till ökad förståelse och minskade krigsrisker, för att ta ett exempel. Problemet tycker jag är när någon tro påstås stå  för det absolut sanna; Bibeln eller Koranen, det kvittar vilken. Om människor på ett fundamentalistiskt sätt är bundna till sin egen tolkning av en skrift som påstås vara någon guds egna ord är de potentiellt farliga för mänskligheten. Människor som är så rigida i sina uppfattningar kan vara beredda att gå över lik för att uppnå sin sanning.

Men nu handlar det om Obama. Jag förväntar mig av honom att han:
- Ordnar fred i Mellanöstern
- Räddar jordens klimat
- Städar upp den amerikanska ekonomin
- Inför en allmän sjukförsäkring i USA
- Ägnar sig åt en omfattande diplomatisk verksamhet
- Upphäver blockaden mot Kuba
- Utvecklar dialogen med EU
- Stödjer rättvisemärkta produkter
- Tämjer Putin (det är ocivilserat att stänga av gasen genom Ukraina pga av en konflikt med det landet så att andra drabbas)
- Arbetar för nedrustning
- Satsar på demokratiutveckling och kraftfulla åtgärder för att stödja en positiv utveckling i Afrika
- Stödjer de progressiva regimerna i Sydamerika

Möjligen är detta att hoppas på för mycket, men vad kan man göra annat än att just hoppas. Och en viss betydelse för världen har ju hans ställningstaganden. De påverkar oss vare sig vi vill eller inte.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0