26 jan EU mm

Jag hörde att Annelie Hulthén, ny S- gruppledare i Göteborg, tycker att Sverige ska ansluta sig till euron. Äntligen, säger jag, någon ledande socialdemokrat som tar upp den här diskussionen igen. Min bestämda uppfattning är att små valutor som den svenska är otillräckliga för att skapa stabiltet i ett land där kapitalflödena inte har några gränser. Det behövs politik för att skapa drägliga levnadsförhållanden och den politik vi vill föra försvåras inte av en anslutning till euron. Det som är av avgörande för vår självständighet är att vi har en god kontroll över statens finanser. Har vi det kan vi också fatta självständiga budgetbeslut. Med euron får vi dessutom den stabilitet och trygghet som ett större och starkare valutaområde innebär.

Jag läser i dagens Aktuellt i Politiken en intervju med Hillevi Larsson, det skånska förstanamnet på S- valsedeln till europaparlamentsvalet. Hon står först på sjunde plats så hon behöver personkryss för att komma in. Hillevi pratar om EU på det sätt jag gillar. Det handlar om höger och vänster och vad vi gör det till. Socialdemokratin har förändrat samhällen i mer än hundra år så varför skulle vi inte kunna göra det nu. Vi måste lyfta solidaritetens och den generella välfärdens politik till EU- nivå tillsammans med andra S- partier i EU. Näringslivet är multinationellt och då måste politiken bli det också. Hillevi kommer hit den 16 mars så det ska bli intrssant att höra henne utveckla lite mer tankar om sitt EU- engagemang.

Imorgon blir det diskussion om betygslikande skriftliga omdömen. Borgarna kommer att lägga ett förslag i den riktningen. Det är OK med skriftliga omdömen men de behöver inte vara betygsliknande. Det är ren och skär populism att inbilla barn och föräldrar att kryss i olika rutor blir exakta storheter. För det är så det uppfattas. Det är en skenbar exakthet och den skenbara exaktheten blir inte mer exakt än summan av lärares egna tolkningar av regelverk och direktiv.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0