6 jan Skola bombad

Idag har en skola bombats i Gaza. Enligt uppgifter i media hade hundratalet människor tagit skydd där när bomberna föll. Ett fyrtiotal tros ha dött vid attacken. Striderna hårdnar och Hamas fortsätter att skicka raketer in i Israel. Rakterna från Hamas skrämmer och sägs vara huvudskälet till att Israel nu invaderat Gaza. Det får ses som en förevändning eftersom Israel aldrig haft för avsikt acceptera Hamas, trots att Hamas vunnit ett demokratiskt val. Det kan man möjligen beklaga men inte förneka.

Sett i backspegeln hade det naturligtvis varit oändligt mycket bättre om Israel och PLO slutit en varaktig fred med 1967 års gränser som grund för en fredsuppgörelse. PLO, som i huvudsak är och har varit en icke- religiös organisation, hade varit enklare att göra upp med. När hopplösheten och uppgivenheten har brett ut sig har det gynnat religiös extremism och Hamas framgångar får närmast betraktas som ett uttryck för det. Det är tragiskt eftersom religiös fundamentalistisk logik ser helt annorlunda ut än den sekulära, icke- religiösa. Det är precis lika tragiskt och farligt för mänsligheten som när USA:s president utser "ondskans axelmakter" och tror sig ha ett uppdrag från gud att invadera Irak.

Israel har rätt att skydda sina gränser men Israel har också visat i praktisk handling att man inte menat allvar med fredssamtal när man accepterat en långtgående utbyggnad av bosättningar på Västbanken. Det markområde som skulle bilda grund för en palestinsk nation har styckats sönder i småbitar av alla bosättningar som etablerats.

Min uppfattning nu är att Israel och Palestina förbrukat sina mandat att nå en hållbar och varaktig fred. De har misslyckats och nu är det dags att sätta hela området under FN- mandat, eftersom den ohyggliga och destruktiva process som pågår främst bryter ner de människor som bor där men också påverkar hela världen. Ett uppdrag till FN skulle bli att etablera den tvåstatslösning som alla pratar om men ingen mäktar med att åstadkomma. Det är dags för världssamfundet att lösa det nu.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0