8 dec Jämställdhet och feminism

Att vara för jämställdhet mellan män och kvinnor är inte det samma som att vara feminist. Jämställdhet säger sig förmodligen de flesta vara för. Det är självklart enkelt att i princip hålla med om att kvinnor och män ska ha lika löner för lika arbete. Nu blir det ju inte så bara för att man av välvilja tycker så. Det krävs någonting mer. Det krävs en kunskap om att det förekommer en strukturell diskriminering av kvinnor och att det i huvudsak varit så genom historien. Mannen har varit och är norm för olika värdesystem om till exempel vem som ska ärva, ha rösträtt, ta plats i styrelser, arbeta heltid och i högre grad definieras utifrån arbete och karriär. Nu försöker vi ändra på det och för att det ska ha någon framgång tror jag att det är nödvändigt att ta begreppet feminisism till sin hjälp, i meningen att ha förståelse för och kunskap om den strukturella diskrimineringen av kvinnor.

Arbeta för detta kan vi naturligtvis göra på många sätt. För en kommun, som en stor arbetsgivare, är det egentligen enkelt att se till så att kvinnor och män har lika möjligheter till heltidsjobb, tjänar lika mycket för likvärdigt arbete och att uppvärdera traditionellt kvinnliga, lågavlönade arbeten. De anställda kan genom utbildningar få kunskap och medvetenhet om den förekommande diskrimineringen och rustas för en förbättrad jämställdhet.

För en kommun är det dessutom ytterst vitalt att kommuninvånarna behandlas lika oavsett kön. Här tror jag at det brister. Inte minst inom vården har olika undersökningaer visat att män och kvinnor behandlas olika. En rapport från Socialstyrelsen häromåret visade till exempel att män med funktionshinder får fler insatser än kvinnor med funktionshinder. Detta behöver naturligtvis analyseras.

En europeisk samarbetsorganisation mellan kommuner och regioner har antagit en deklaration om jämställdhet mellan kvinnor och män. Det finns möjligheter att söka ekonomiskt stöd från Sveriges kommuner och landsting för att arbeta med detta. Frågan har handlagts av tjänstemän i Kristinstads kommun men inte kommit vidare. Intresse från den styrande majoriteten tycks saknas. Nu är det dags och ta itu med det arbetet. Varför inte börja med omsorgsförvaltningen och höja kunskapen om hur vi behandlar kvinnor och män som behöver vård och omsorg olika.

Infernot i Gaza fortsätter. De norska läkare som hörts i media den senaste veckan har idag försökt ta sig ut i en kolonn med 15 ambulanser med svårt skadade som skulle föras till sjukhus i Egypten. Kolonnen av ambulanser besköts och tvingades vända.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0