16 juni En dag med kulturarv

Idag har det varit en sedvanlig heldagsutflykt med Regionmuseets styrelse, inklusive styrelsemöte. Syftet med de här utflykterna en gång om året är att ge styrelsen en bättre kännedom om kulturarven i Skåne och det kulturarvsarbete som bedrivs.


I år gick turen till Österlen. Huvudmålet var Gislöv, strax sydväst om Simrishamn, där det nu planeras ett byggnadsvårdscentrum. Det är arbete där flera parter är inblandade. En entreprenör ska bedriva försäljning av återvunnet byggmaterial. En speciell nisch kommer att bli att ta tillvara smideskulturen, som haft en viktig plats i den skånska byggtraditionen. Byggnadsvårdscentrumet kommer att förläggas till en byggnad som nu inrymmer just ett smidesmuseum och en gammal smedja.


Den skånska byggtraditionen sätts in ett sammanhang där också trädgård och landskap spelat en stor roll. Ett trädgårdsmästeri ska därför också finnas, som även det kommer att drivas av enskild företagare. Till det kommer Alnarp att förlägga en klonbank med växter som varit vanliga i den skånska trädgården och i det skånska landskapet. Gamla skånska perenner kommer att kunna köpas av de som är intresserade av att ha sådana i sina trädgårdar.


Till centrumet kommer Regionmuseet att göra en utställning och bistå med rådgivning och kursverksamhet. Driftsmässigt kommer Simrishamns kommun att stå för den delen som inte driva av andra företag.


Från museets sida bedömer vi att det finns ett mycket stort intresse för bygg- och trädgårdstraditioner. Erfarenheterna från de tre byggnadsvårdcentrum som finns i landet, i Näs utanför Göteborg, i Eksjö och i Gysinge i Gävletrakten. Till nästa sommar beräknas butiken att öppna. Det ska bli mycket intressant att följa den här verksamheten.  


På vägen hemåt stannade vi till i Tomelilla och Hasse & Tagemuseet där. Det är betecknat som världens minsta museum, men världens största Hasse & Tagemuseum. Det ryms mycket på cirka 15 kvadratmeter. Främst finns det klipp ur filmerna som de gjorde, men också mycket berättande text och annat material som är förknippade med vad de gjorde. En blommig falukorv ligger där naturligtvis. Min absoluta favorit bland filmerna är nog Äppelkriget, men Picassos äventyr och Släpp fångarne loss är andra riktigt fina filmsagor. Ett besök kan absolut rekommenderas. Men boka tid innan. (Bokning kan göras på tel. 0417- 18110 eller 0709- 958110. Mellan den 22/6 och 31/8 är det öppet tisdagar - söndagar kl. 10- 17) Man kan max vara åtta personer där samtidigt och då får man vara där en halvtimme.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0