20 juni Midsommardagsbetraktelse

Hör på nyheterna att midsommarfirandet varit relativt lugnt över landet. Bara ett dödsfall i riket. En man blev knivskuren till döds på Öland. Det relativa lugnet uttrycks som att det varit som en normalstökig helg. Kanske kan det bero på det rätt dåliga vädret.


Jag blir alltid lika förvånad över de här rapporterna, fast jag vet att de kommer. Något dödsfall, lite misshandelsfall, fylleri och allmän stökighet. Nu vet jag att detta inte är det som dominerar tillvaron för flertalet i detta land, men det känns på något sätt sorgligt att alltid höra det här. För några är det normaltillståndet. Fylla, bråk, kvinnor som misshandlas och våldtas. Barn som far illa i skuggan av föräldrar som inte har förmåga att ta hand om dem för att de är för berusade.


Slölyssnade lite på Kamprad som inledde radions sommarpratande idag. Det är naturligtvis ett imponerande bygge han åstadkommit. Han har, som han beskriver det själv, arbetat hårt och strängt. Långsiktighet har varit ledstjärnan och ges som förklaring till att han inte gjort ett aktiebolag av IKEA. Som aktiebolag hade IKEA varit tvunget att hela tiden snegla på vinsterna som ska komma så snabbt som möjligt. Det hade hindrat det långsiktiga, uthålliga.


Det han beskriver låter väldigt sunt, långt bort från kvartalskapitalism och spekulation. Det är ju bra att Kamprad kunnat hålla IKEA utanför den spekulation som motverkat ett långsiktigt och hållbart bygge.


Den möjligheten har dock inte vi vanliga löntagare. Vi är tvingade att gå in i spekulationsekonomin genom detta enfaldiga PPM- system. Ängsligt sneglar man på börskurser och fondkurser. Vi uppmanas vara aktiva och byta fonder för att få så bra kursutveckling som möjligt. Vad det betyder egentligen är ju inget annat än en uppmaning som stärker spekulationsekonomin. Om vi alla skulle göra som vi uppmanades skulle trycket på näringslivet bli ännu större när det gäller att prestera snabba och kortsiktiga vinster.


Johan Ehrenberg har ett intressant förslag i veckans nummer av Efterarbetet. Han föreslår att alla ska få rätt att använda hälften av sina PPM- pengar till investeringar i förnybar energi. Det vore ju något ett vettigt sätt att använda de här pengarna. Ett långsiktigt sparande i fonder är inte alls säkert att det är det bästa, visas i samma nummer. Sedan 1980 är det bara några få år som aktiefonder varit bättre än obligationssparande.


Nej, nu är det kaffedags och riktigt skönt att vara utomhus.

Så får det bli efter dessa rader.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0