25 juni Grävande

Jag har idag på förmiddagen varit i Uppåkra och lyssnat till information om Uppåkra Arkeologiska Center (UAC). Denna plats var för 1000 år sedan sannolikt än av de största handelsplatserna i Norden, eller till och med i norra Europa. För cirka 50 år sen gjordes de första arkeologiska fynden. Långt senare gjordes ytterligare utgrävningar.

Nu har det bildats en stiftelse med Region Skåne, stiftet och Staffanstorps kommun (Uppåkra ligger i Staffanstorps kommun), som tänker sig att bygga ett besökscentrum på platsen. I en byggnad ska det som grävts fram visas och handelsplasten som den såg ut åskådliggöras. På leråkrarna runt byggnaden ska det göras utgrävningar som inslag i pedagogisk verksamhet och bedrivas forskning. Universitetet är en part och ska bygganden ska inrymma universitetets föremålsmagasin.

Det finns mycket att säga om detta.

För det första tycker jag att det är ett spännande projekt, men dyrt.
För det andra undrar jag om det blir som den skånska kulturnämndens ordförande, Rolf Tuvesson, hävdar; att Region Skåne kommer att öka anslagen till kulturarvsarbetet.

Med detta sagt är det, eftersom Region Skåne bestämt sig för att satsa på det här, bara att gilla läget.

Min uppfattning är att Kristianstads kommun och Regionmuseet ska haka på och delta konstruktivt i detta. UAC ska stå klart 2014. Samma år  fyller Kristianstad 400 år. Samma år kan Lund vara kulturhuvudstad. Det bör diskuteras möjligheten till gemensamma projekt från vårt håll i Kristianstad, med UAC. UAC ska rimligen också beskriva Uppåkra i ett sammanhang och här kan Åhus komma in på ett intressant sätt. Åhus är också en av den tidens stora handelsplatser. Det skulle vara roligt att i UAC, bidra från Kristianstads horisont, med en utställning om till exempel Åhus i det nyöppnade UAC. 

Kan konstatera att det mobila bredbandet fundgerar utmärkt i stan, dock inte på en speciell plats söder om Yngsjö. Ska beklaga mig hos Telia. Deras täckningskarta stämmer inte!

Sitter just och hoppas på lite jordgubbar som just håller på att rensas efter självplock av H och H. Det ska visst bli sylt, men några kanske kan räddas undan syltkoket.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0