10 mars Ser fram emot kvällen...

Ikväll är det dags för en av varje månads höjdpunkter, kommunfullmäktige. Detta sagt utan ironi, om nu någon skulle drista sig till en sådan tolkning. Höjdpunkt är det därför att fullmäktige är det högsta beslutande, och folkvalda, organet i kommunen. Det är ett uttryck för den parlamentariska demokrati vi har i detta land och som historiskt sett visat sig så framgångsrik. Parlamentarism, yttrande- och tryckfrihet och en offentlighetsprincip som ger rätt till insyn är mäktiga hörnpelare i ett demokratiskt samhälle. Ännu bättre blir det med ett starkt civilt samhälle med ett mångfacetterat förenings- och organisationsliv och inte minst starka fackföreningar som tillvaratar löntagarnas intressen. En bra skola bidrar dessutom till att unga människor får goda kunskaper och en bred bildning, för att förstå och kunna engagera sig i det demokratiska samhällets utveckling. Den generella välfärden där man får efter behov och bidrar efter förmåga är liksom pricken över i.

Men nu är det alltså kommunfullmäktige ikväll, kl. 18.30, i fullmäktigesalen i rådhuset. Mötet är offentligt, men dessvärre råder inte bra förhållanden för de medborgare som vil komma och lyssna. Det är mycket dåligt arrangerat med åhörarplatser. Det finns dessutom inget bra sätt att informera de som vågat sig dit, om de olika ärendena som behandlas.

I dagens K- blad står det att läsa om en idé att samlokalisera den kommunala förvaltningen med Region Skånes centrala kansli, som idag finns i Skånehuset. Denna samlokalisering kan ske i ett nybygge i rådhuskvarteret. I stort sett allt rivs utom själva rådhusbyggnaden, med sin fasad mot torget. Det är en utmärkt idé som jag hoppas kan förverkligas.

En central uppgift blir att utforma en ny plenisal som kan fungera både för kommunfullmäktige och regionfullmäktige. Jag tycker det är bra om vi kan lämna den tråkiga, grå och instängda fullmäktigesal vi nu sammanträder i. En ny plenisal för de båda fullmäktigeförsamlingarna bör planeras så att den är öppen mot sina åhörare. Den bör lokaliseras intill ett  café, med fönster mot plenisalen. I cafét ska man samtidigt som man lyssnar kunna ta en fika. Där bör också finnas värdar som kan informera intresserade åhörare om de ärenden som behandlas, både muntligt och också med skriftlig information. Inne i plenisalen ska det naturligtvis finnas mer "tysta" åhörarplatser, för de som önskar det.

Jag hoppas att detta projekt, med en samlokalisering av centrala kommunala och regionala funktioner, blir möjligt att genomföra. Och om det blir så, låt oss då också förbättra möjligheterna till insyn och deltagande i det lokala parlemantariska arbetet där en ny öppen, ljus och välkomnande fullmäktigesal kan spela en viktig roll.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0