16 mars Europaparlamentsvalet

Idag har Hillevi Larsson, som står på 7:e plats på den socialdemokratiska valsedeln till EU- parlamentsvalet, varit på besök här i Kristianstad. Syftet var i första hand att föreläsa i den facklig- politiska aftonskolan, men fler programpunkter hanns med. Vi började med ett besök på Koncensus, en väl fungerande verksamhet för personer med bland annat neurologiska funktionshinder, där Karin Selander, som är ansvarig, tog emot och berättade om verksamheten. Det finns ett problem med, en brist i, LSS- lagstiftningen eftersom personer med fysiska funktionshinder inte har en laglig rätt till sysselsättning som till exempel utvecklingsstörda personer har. Det borde rättas till, det är inte acceptabelt att perssoner med vissa funktionshinder ska stå helt utan rätten till sysselsättning.

På Koncensus hölls även en presskonferens, som vi bjudit in till, med anledning av Hillevis besök. K- bladet kom och det blev ett bra och ganska långt samtal om EU- frågor. Därefter pratade Hillevi på et partimöte med cirka 35-40 personer närvarande. Ganska bra, men vi borde ha varit fler, tycker jag. Kvällen avslutades med aftonskolan där vi fick tillfälle att ha en stunds lite fördjupad diskussion. Vi pratade om euron, miljöfrågor och hotet från extrem nationalism och högerextremism. Nu när det en djup kris måste EU upp till bevis som det fredsprojekt det en gång startade som.

Vi behöver diskutera de här frågorna mer. Själv tycker jag att det är viktigt att diskutera ur ett vänster- höger perspektiv. Det europeiska socialdemokratiska partiet (ESP) måste bli mer känt som en progreesiv kraft i Europa. EU finns, ur ett vänsterperspektiv, för att det behövs politik över nationsgränserna som en motvikt mot de starka, brutala och hänsynslösa marknadskrafterna som aldrig tar någor samhällsansvar. Att göra det tydligt måste vara en av våra viktigaste politiska uppgifter.

Apropå förslag om att frysa eller sänka löner för kommunanställda. En god vän till mig ställde frågan, när vi pratades vid häromdagen, varför de som producerar tjänster ska sänka sin ersättning när det är de som frågar efter tjänsterna som rimligen ska betala vad de kostar. Bra fråga, tycker jag.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0