19 mars 8 procent eller pensionsflytt

Det är lite olika villkor som råder mellan människor. Nu är det åtta procent som är arbetslösa, och siffran ökar. Med en sänkt A- kassa är det  nu många som får hanka sig fram bäst de kan. Samtidigt avslöjas att direktörer i AMF flyttat sina pensionspengar från AMF precis innan bolaget gjorde ett så kallat "återtag", det vill säga sänkte pensionerna för vanliga pensionssparare. De har sannolikt inga bekymmer att få vardagen att gå ihop.

Igår visades på TV- nyheterna ett reportage från ett danskt företag där direktören förbjudit allt prat om krisen. Han menade att allt prat om krisen bara förvärrar den. Det var till och med så att han satt en praktikant på att klippa bort alla artiklar ur dagstidningarna som handlade om krisen. Det är ju också ett sätt. Nu har ju aldrig strutsar stoppat sina huvuden i sanden, men om de hade gjort det kan ju detta beteende liknas vid det.

De allra flesta av oss kan inte låtsas att krisen inte  finns. Vi är på olika sätt berörda, eller kommer att bli det. Siffrorna för arbetslösheten väntas stiga ännu mer.

Jag har skrivit förr om att vi behöver ett starkt samhälle, kanske alldeles särskilt just nu. Nu hade vi behövt de 60- 70 miljarder som spritts ut som skattesänkningar eller jobbskatteavdrag eller vad de nu kallar det. Det blir kärvt i kommunerna nu. Staten har inga pengar kvar nu när krisen slår till med all kraft. Sparbetingen kommer att hagla i luften. Större klasser, måltidsavgifter i gymnasiet, fler barn på förskoleavdelningarna och slut med utvecklingsprojekt är nu vad som inte bara hotar utan blir en realitet.

Det är kanske dags för lite grundläggande systemkritik. Nedan formulerat av Lars Forsell och sjunget av Cornelis Wreesvijk någongång på 70- talet. Melodin är Röda fanor, men med en lite annorlunda text än den vanliga.

"Kom med förtrampade gå med förtryckta
vi går mot frihet vi går mot lycka.
Slå ner dom mäktiga
slå ner dom rika
för alla lika är världen till.

Röda är fanorna och rött vårt blod
vi vill en värld som är för alla god.
Socialismen ger dig mod min vän,
socialismen går mot friheten."

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0