12 maj En dag som den här...

... kan man ägna åt lite av varje som har med skolan att göra. Till exempel:

- Titta igenom mitt underlag inför besvarandet av min interpellation om friskolekostnader på fullmäktige ikväll. Ny användbar information för mig var en artikel i Uppsala Nya Tidning om Uppsala kommuns påpekanden om merkostanderna för gymnasiefriskolor. Där noteras bland annat följande två uppgifter: IT- gymnasiet, som driver friskolor i hela landet, har de senaste fyra åren haft en vinst på 81 miljoner kronor! Friskolor ser till att få sina program klassade som program som ger en hög ersättning. Elprogrammet är till exempel vanligt att starta. Det ger cirka 20 000 kr mer per elev än naturvetenskapsprogrammet. Detta är fullständigt absurt och ett oerhört slöseri med skattemedel.

- Prata med förälder om förskola i Rickarum. Det håller på att utredas om det är möjligt att förlägga en förskoleavdelning i Rickarum. Vissa lokalförändringar behöver göras och det kan man ju misstänka blir dyrt. En förskola i Rickarum kan förhoppningsvis stärka en skola där med klasserna F- 2. Vi får se vad kostnaderna blir och vad elevprognoserna visar.

- Ytterligare diskussion med ekonomichefen om kostnader för friskolor.

- Samtal med förvaltningschefen om den eventuella övertalighet som finns till hösten. I dagens tidning redovisas i en artikel att det finns en risk för varsel och uppsägningar. Det är tufft i skolområdena med budgetbalansåtgärder och elevminskningar på högstadiedelarna. Därtill läggs nu direkta besparingar som ytterligare minskar skolpengen. Vi kan omöjligen acceptera denna kvalitetssänkning i förskolan och skolan. Vi måste ha tillskott av pengar nästa år!  Jag läste förresten om  Lars Callmfors, regeringens finansiella råd, uppmaning till regeringen i dagens K- blad: Mer pengar till kommunerna och höjd A- kassa. Kommer månntro Reinfeldt och Borg att lyssna?

- Plus diverse andra småsysslor.

Ikväll blir är det dags för fullmäktige igen. Inte så många ärenden men det lär ta sin tid ändå. Jag tänker ta en del av den tiden.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0