31 maj Läs Olle Svennings ledare i dagens Aftonbladet!

Olle Svenning, ledarskribent på Aftonbladet och mycket mer, skriver idag om den tilltagande högerextremismen i Europa. Han nämner där inte bara obskyra företeelser som Front national i Frankrike, Frihetspartiet i Österrike eller Vlams Beelang i Belgien. Alla tre med ett stort politiskt inflytande i respektive länder. Framför allt lyfter han fram de ledande politiska krafterna i Italien och Frankrike, Berlusconi och Sarkozy. De ligger snubblande nära ren rasism och flörtar öppet med invandrarfientliga element. Det är värt at lägga märke till att Sarkozy ställt in ett möte med Reinfeldt för att Carl Bildt uttalat sig för ett turkiskt medlemsskap i EU.

Med sådana svårt reaktionära och populistiska personer och deras partier finns det anledning att känna djup oro. Framför allt måste det leda till vänstern i Europa tar sig samman och förmår att formulera ett program som visar en annan väg än den inskränkta, nationalistiska och rasistiska galenskapens väg som sådana som Sarkozy och Berlusconi beträtt. Han beskriver dessa herrar som svårartat auktoritära och maktberusade.

Det är nu viktigare än det varit på många år, vi får gå tillbaka till 30- talet, att stärka demokrati och humanism. Idén om alla människors lika värde kan vi inte ta för given. I Italien betraktas romer som ohyra. Idag på radioprogrammet Kaliber, som förtjänstfullt avslöjat Sverigedemokraternas inre liv, upprepade en av deras kandidater till Europaparlamentet att de som kommer hit som flyktingar är primitiva och fulla av ohyra. Det är synsätt som inte borde vara förenliga med moderna och utvecklade samhällen.

Olle Svenning avslutar sin artikel med att det var för att bekämpa idéer om starka ledare och starka nationer som EU en gång bildades. Det leder mig till slutsatsen att det är av yttersta vikt att vänstern blir starkare i Europa. Vi kan inleda det redan nu på söndag genom att rösta på socialdemokraterna. Tillsammans med våra systerpartier i Europa är vi sannolikt den enda politiska kraften som har styrka nog att vända en mycket oroande utveckling.

Jo, det här med "Kurveknaekkeraftale". I kommunhuset i Köge har man slutit ett sådant avtal, innebärande att man ska knäcka den kurva för åtgången av energi som bara pekar uppåt, alltså ett "Kurveknaekkeraftale". Det kanske finns fler områden man borde sluta "Kurveknaekkeraftal" om. Jag kan tänka mig om arbetslösheten, men det tycks iallafall inte regeringen i Sverige vara inne på. Det behövs nog en annan politik för det, en politik som innebär att man ser samhället och det offentliga som en viktig aktör i ett modernt välfärdsland, och inte som något som katten släpat in.

Kommentarer
Postat av: Mikael Nilsson

Ytterligare en blogg , hemsida jag måste följa =)

2009-07-03 @ 16:18:23

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0