17 sept Hålla ihop landet

Hålla ihop landet pratade Reinfeldt vid riksdagens högtidliga öppnande. Så att ingen kommer i kläm och ställs utanför. Orden han använder är solidaritetens, men praktiken är den motsatta. Nästa år beräknas femtiotusen personer bli utförsäkrade från sjukförsäkringen. De anses för friska för att vara sjukskrivna och för sjuka för att få ett arbete. En god vän till mig som är läkare säger att det känns meningslöst att rekommendera sjukskrivning därför att Försäkringskassan ändå inte bryr sig.

Det språk som Reinfeldt använder är närmast att likna det nyspråk Orwell beskriver i sin bok "1984". Där är krig lika med fred och osanning lika med sanning.  Att hålla ihop landet är för Reinfeldt att sänka skatterna med åttiofem miljarder där de största skattesänkningarna ges till dem med de högsta inkomsterna.

Det är inte så man håller ihop landet. Nu ökar klyftorna, de som är sjuka och arbetslösa blir allt fattigare. Pensionärer betalar högre skatt än icke- pensionärer. Klyftorna mellan kommuner och regioner växer när staten undandrar sig sitt ansvar för hela landet och kommuner och landsting får ta smällarna. Fattiga landsändar ställs mot rika. Kommuner med en stor andel äldre ställs mot de en del "dynamiska" förortskommuner till storstäderna. Barn i rika kommuner kan få en egen dator och i en fattig kommun får en klass samsas om en. Det är inte så man håller ihop landet, statsminister Reinfeldt!

Solidaritet och att hålla ihop landet handlar om att gemensamt dela på både bördor och förmögenheter.

En god vän till mig hade en bonad över kökssoffan med orden:

"Bättre rik och frisk än fattig och sjuk". Det är en skam för ett samhälle om sjukdom ska vara lika med fattigdom. 

 

 

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0