24 sept Skolan

Ikväll har vi haft gruppmöte med S- gruppen i barn- och utbildningsnämnden. Det var inte speciellt många ärenden till nästa nämnd så vi ägnade den mesta tiden till att fundera på hur vi ska formulera våra mål med förskolan och skolan inför nästa år. Det hänger ihop med den budget barn- och utbildningsnämnden ska ta för sin egen del för 2010, och baseras på den ram fullmäktige har beslutat om.

Det är ju så numera att fullmäktige bara fattar rambeslut när det gäller de olika nämnderna. Det har i praktiken inneburit att det är nästintill omöjligt att veta vilka val och prioriteringar nämnderna kommer att göra. På ett sätt är det sympatiskt att det är nämnderna själva som äger sin budget, men på ett annat sätt är det problematiskt: Det folkvalda parlamentet, kommunfullmäktige, behandlar inte viktiga vägval som gäller välfärden. Det blev uppenbart vid budgetfullmäktige senast när majoritetens företrädare inte var särskilt benägna att diskutera de tuffa sparbeting som lagts på nämnderna. Ska det fortsätta så här är det min uppfattning att nämndernas sammanträden bör göras offentliga och det kanske kan vara ett sätt att lösa det så att vägval och prioriteringar blir föremål för en öppen diskussion. En gång i tiden drev Folkpartiet den frågan hårt, om öppna nämndssammanträden, men det var när de var i opposition.

Nu är det i alla fall så att barn- och utbildningsnämnden, i mitten av oktober, beslutar om sin budget och sitt styrkort för 2010. I styrkortet ska vi tala om vilka mål som är viktiga för oss. För min del vil jag gärna diskutera hur vi kan främja kreativitet och nytänkande inom den kommunala skolan. Hur vi kan stimulera olika profileringar och ge utrymme för en hög grad av självständighet inom kommunen. Det är också min uppfattning att vi ska arbeta ännu mer för att stärka forskning och metodutveckling i förskolan och skolan. Jag ser fram emot givande diskussioner i S- gruppen och med andra som är intresserade av skolfrågor ur ett vänsterperspektiv.

Idag är det en sådan där trevlig dag när VI- tidningen kommit. Ska bläddra i den en del innan natten. Men först TV- programmet Debatt där ikväll Göran Hägglund och Claes Borgström ska debattera om Hägglunds groteska utspel om "kulturelitens" förtryck av "verkligehetens folk". Det ska bli mycket intressant att höra Hägglund fördjupa sig i detta ämne.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0