31 dec Gott Nytt År!

Inför ett nytt år får man önska sig något. Jag önskar mig således att följande inträffar 2009:

- Fredrik Reinfeldt begär särskild TV- tid för ett viktigt tillkännagivande. Han erkänner då att den hittills förda politiken varit ett stort misstag. Han har kommit till insikt om att ett land och dess invånare mår bäst av att alla är med och har det tryggt. Allt för stora skillnader skapar bara oro och splittring. Han deklarerar nu att regeringen kommer att bjuda in oppositionen för att ta fram ett brett program på solidaritetens grund.
- Barak Obama presenterar en fredslösning för Isarel och Palestina. Israels regering lovar att omedelbart påbörja rivandet av muren på Västbanken och hälsa alla palestinier som vill arbeta i Israel välkomna. Hamas upphör omedlebart med alla attentat från Gaza och erkänner staten Israel. Massiva insatser för uppbyggnaden av staten Palestina görs bland annat från EU.
-  Jonas Duveborn, politisk redaktör på K- bladet, och Sven Bergquist, så kallad fristående krönikör på samma tidning, ber gemensamt om ursäkt för den råa ton de använt sig av i debatten. De säger sig nu förstå att deras sätt att angripa meningsmotståndare inte gynnar det demokratiska samtalet. De säger sig känna respekt för dem som har en annan uppfattning än de själva och att det förhållningssättet kommer att prägla deras inlägg framöver.
- Jan Björklund presenterar ett  förslag om att förbjuda fristående skolor med vinstutdelning. Allt eventuellt överskott som ett skolföretag ger ska återinvesteras i den egna skolan. Björklund medger öppet att den förda friskolepolitiken barkat rent åt skogen. Dessutom ska han sluta att prata om "krav"- ställande. Han säger nu att det leder tankarna fel att ständigt upprepa detta kravställande på vissa individer eller grupper. Det kan leda till syndabockstänkande och det gynnar inte sammanhålningen i ett samhälle. Det är, menar han, bättre att prata om att vi har ett gemensamt ansvar.

Ja, med de här små ljuspunkterna 2009 är det bara att önska alla bloggläsare (och andra också givetvis) ett riktigt Gott Nytt År!

PS till Anders S: Jag menade falangerna inom moderaterna. Önskar dig allt gott kommande år.

30 dec Händelser i Kristianstad 2009

Mer som kommer att inträffa i Kristianstad 2009:

- Gågatorna blir gågator igen. Biltrafiken har ökat markant sedan nya regler infördes tidigare i år. Detta är inte bra och retar många stadsvandrare. Jag har bara idag på förmiddagen mött två stadsbor som är förbannade på detta otyg med bil- och cykeltrafiken på gågatorna.
- Publikrekord på museet när den nya stadsutställningen invigs före sommaren.
- J Duveborn får sparken från K- bladet. Han är för enkelspårig som politisk redaktör.
- Folkpartiet i Kristianstad tar klar ställning för socialliberalismen och tar aktivt avstånd från vinstdrivande friskolor.
- Vänsterpartiet följer de centrala påbuden och säger sig vilja samarbeta med S men krånglar med det mesta.
- Miljöpartiet och S för en konstruktiv diskussion om samarbete de kommande åren. Partierna tar tillsammans initiativ till nya satsningar på miljöförbättringar och miljömedvetande i kommunen, t ex förslag om att utveckla spårbunden trafik, extra satsningar på undervisning kopplad till Vattenriket, initiativ om en internationell konferens kopplad till biosfärområdet och ställningstagande för att Kristianstad ska bli en Fair trade city.
- Det blir en opinion för mer resurser till omsorgen och skolan i Kristianstad. Socialdemokraterna tar ställning för en skattehöjning med 50 öre.
- Det handlar inte bara om pengar i omsorgen och skolan. S tar initiativ till en bred debatt om kvalitet, förhållningssätt och bemötande i omsorgen. För skolans del handlar denna breda debatt om kunskap och bildning.

Henry: Detta var väl också svar på några av dina undringar. Det blir dock inte så att några socialdemokrater halkar över till moderaterna. Det skulle nog i så fall vara svårt att välja vilken av falangerna som kan bli aktuell. De är svåra moderaterna här i Kristianstad, framstår mer som en samling individer än ett parti med hyfsat gemensamma uppfattningar. Önskar dig och närstående ett Gott Nytt År, som ni ju faktiskt inleder några timmar före oss.

29 dec Nya spådomar

En spådom om sjukvården:

Privatsjukvården stormar fram och det blir allt vanligare med försäkringslösningar. Detta sker medan den offentligt finansierade vården urholkas och försämras. Redan idag genomförs på CSK ett "projekt" med blandade salar för kvinnor och män. Gamla och sjuka kvinnor och män tvingas nu att dela rum med varandra.

För att bli inlagd på sjukhus måste man idag vara riktigt ordentligt sjuk. Så sjuk att man kanske inte orkar hävda sin egen vilja om hur man vill ha det.  Man blir beroende av andras vilja eller kanske rent av godtycke. Man är inte särskilt angelägen om att visa upp sin skröplighet. Man vill hålla på sin värdighet, men orkar inte. Det kan vara känsligt att dela rum med någon av det andra könet. Man ska halvklädd stappla några steg till toaletten när man behöver det. Man ska utsättas för blickar av andra. För äldre, och för de delen även yngre, som kanske inte är särskilt vana vid att gå lättklädda för obekanta av annat kön blir man nu totalt utlämnad utan att orka protestera.

Jag skäms över att välfärden har nedrustats så dramatiskt! Att äldre, för det är mest de som ligger på sjukhus, ska utsättas för detta. Nu måste vi skrika riktigt ordentligt högt så att det blir ett slut på den här nedrustningen. Och den sker samtidigt som den som tjänar 40000 i månaden ska få ytterligare en tusenlapp i skattesänkning från årsskiftet. Fy fan, säger jag, jag mår riktigt illa av detta.

Min spådom handlar om att om det här får fortsätta så har vi snart privatavdelningar på sjukhusen, finansierade med privata försäkringar, och storsalar för de som inte kan köpa någon försäkring. Det är redan idag möjligt för ett offentligt ägt sjukhus att hyra ut sina faciliteter till den som kan betala. Snart är vi där, snart kan vi ha en privatavdelning på CSK med endast enkelrum, god personaltäthet och de bästa kompetenserna. Det brukar bli så när betalningsförmågan är god. För det offentliga blir inte mycket kvar när platt skatt införts och skatterna sänkts överlag.

27-28 dec Vad händer 2009?

Ett nytt år närmar sig och likt alla andra orakel ämnar även jag sia om kommande händelser 2009.

Lokalt, i Kristianstad, blir det oro i det borgerliga lägret när moderaterna splittras i minst två falanger. Det borgerliga styret kan fortsätta i minoriet med stöd av Sverigedemokraterna. Möjligen hoppar Kd på det borgerliga tåget, men det är inte säkert att Fp och C vill ha dem med. Minst två moderater blir vildar och möjligen är det en eller två moderater som går över till socialdemokraterna. Fp sonderar möjligheten att gå ihop med socialdemokraterna och diskussioner förs mellan de två parteirna. S är beredd att ta ansvar men det fins trots allt för stora motsättningar mellan ledande partiföreträdare. K- bladets J Duveborn driver som vanligt sin egen linje och förespråkar att S till varje pris ska ställas utanför styret, även om det innebär att borgerligt styre med sverigedemokraterna som aktiv part.

Nationellt skärps krisen. Reinfeldt svettas framför TV- kamerorna när han ska förklara varför staten inte ska lägga sig i när Ford och GM beslutat sig för att lägga ner produktionen av bilar i Sverige. Det blir en regeringsombildning och Littorin tvingas lämna regeringen, han är för utmanande med sitt öppna förakt för sjuka och arbetslösa. Siffrorna för S vänder uppåt igen och Mona Sahlins självförtroende stärks.

Internationellt påbörjar Barak Obama sin utrikespolitiska diplomati. Borta är pratet om "Ondskans axelmakter" och samtal inleds med Iran. Ordentliga påtryckningar på Israel och en fredslösning börjar skönjas på allvar. Ett  mycket blodigt terroristattentat genomförs någonstans i Västeuropa eller USA och ropen på hämnd ökar. Obama är klok och vägrar låta sig fångas av den enkla hämndretoriken. En ny era av samtal och försök till ömsesidig förståelse inleds.

26 dec Annandagsdiskussion

Bilresa idag och väglaget var fullt tillfredsstälande. Halkade som ofta in på en demokratidiskussion med E. Vi har väl inga djupa motsättningar oss emellan om det och det känns bra, men vi har ändå tillräckligt med idéer för att det ändå ska bli en livlig debatt. 
 
Demokrati byggs underifrån och min uppfattning är att det vi byggt i Sverige har ett underifrånperspektiv. Demokratin är från början byggd på organisationer av folkröreslekaraktär Det har också format ledarskapet. Ledare har varit starka, det är en sak, men ledare har i regel inte varit större än den rörelse som valt dem. Det är enligt min mening bra för demokratin. Ledare kan vara starka, men utan den breda demokratiska basen kan ledarskapet istället sättas på  piedestal för att få det att framstå  som oumbärligt och nödvändigt. Det är inte bra för demokratin. Alltså är min slutsats att demokratier byggs bäst i ett samhälle med starka folkrörelser. Föreningslivet är en källa till starka folkrörelser. Därför ska vi också stödja föreningslivet.

25 dec Juldagsnoteringar

Alla julklappar utdelade, både via blogg och verkliga. Jag noterade i gårdagens K- blad att en viss J Duveborn delade ut sina klappar med kommentarer på den ledarsida han fritt disponerar. Han är inte det minsta rolig även om det förmodligen är hans avsikt att vara det. Han är bara plump. Kan han äta sin julgröt med ett riktigt leende på läpparna?

Arenan blir 40 miljoner billigare. Det visar att det är riktigt att bygga nu.

På gränsen till kallgrader. Ska det bli lite vinter nu? Hoppas på hyfsat väglag imorgon då det blir 40 mils bilresa norrut.


24 dec Stora julklappsdagen

Idag, på julafton 2008, delar jag ut julklappar till mina nära, till K, till E och H. Det är en förmån att få dela vardag och helg med de som står en närmast. Det är en förmån att ha dem nära att samtala med, att dela en stund framför TV:en med eller att sitta tyst med och läsa en bok. Och idag får de julklappar, inte bara i form av paket utan också i form av tankar.

Jag vill också dela ut tankepaket till föräldrar, syskon med familjer och all annan släkt som jag uppskattar mycket. Det betyder mycket för mig att träffa er eller ha kontakter på andra sätt.

Jag skulle också vilja dela ut julklappar till resten av världen. Jag skulle önska att de som just nu plågas av svält, förtryck, krig eller som just nu dör i onödan fick ta del av det bästa livet kan erbjuda. Att få uppfylla "sina bästa stämningars längtan". Om livets mening kan man spekulera - Ett är jag alldeles övertygad om: Nu när vi av någon anledning finns här kan det inte finnas något annat mål än att se till att alla jordens barn får det gott på sin vandring genom livet. MIn tro är att det är vi människor som måste åstadkomma det på egen hand. Det är också så att allt är möjligt.

23 dec Julklappstankar

En julklapp i förskott till vänner, till det fina land vi bor i, till naturen, till havet, sjöarna och skogarna. En julklapp till fred och  frihet, till rättvisa och välfärd.  En julklapp i form av tankar på det som gör livet värt att leva.

Jultankar till mina vänner som inte politiskt aktiva på det sätt jag är, men oftast med ett stort intresse och engagemang i samhällsfrågor. 

Jultankar om det stora och glest befolkade land vi lever i. Om variationen i naturen, om naturens möjligheter och mångfald.

Jultankar om det svenska samhälle vi lever i. Det finns mycket att vara stolt över och glädjas över. Så låt oss hissa den svenska flaggan och låt den vara en symbol för allt det som gör det här landet till ett öppet och fritt land, till ett välkomnande land, ett land som ser till att så många som möjligt ska ha det tryggt.

22 dec Kommunalpolitisk julklapp

Dagens klapp delar jag ut till alla mina vänner i Kristianstadspolitiken. Tack till er, mina vänner i partiet. Vi har haft ett konstruktivt år där vi börjat arbeta med det program som ska ligga till grund för valet 2010. Jag tycker vi för det mesta har bra möten och en god stämning i våra S- grupper. Ett särskilt tack och symbolisk julklapp  delar jag ut til vännerna i barn- och utbildningsnämndens S- grupp. Jag har fått ett mycket bra välkomnande av er sedan jag trädde till som gruppledare och vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden i våras.

När det gäller politiken skulle det kunna vara som att spela mot öppet mål. Vi har de bästa argumenten i dessa ekonomiskt svåra tider: Solidaritet, hålla ihop landet, se till så ingen hamnar utanför. Mot det står borgaranas politik med skattesänkningar för de som har det gott ställt och socialbidrag till de fattiga. 

Tack också till mina politiska meningsmotståndare. Utan er vore det ingen demokrati. Politiken och demokratin är som allra bäst när vi möts i en öppen och respektfull debatt om både tidens svåra frågor och om hur vi hanterar kultur, vård och skola här i Kristianstad. Det finns inga eviga sanningar men väl ett sökande efter de bästa vägarna för att vårt land och vår planet ska vara en bra plats att leva på. Jag tror att socialimens idé är urstark när det gäller möjligheten att nå en bättre värld. Men jag behöver pröva mina argument mot till exempel liberala och konservativa åskådningar.

Så God Jul och ett Gott Nytt År till alla aktiva i Kristianstadspolitiken!

21 dec Julklapp för försoning

Julafton närmar sig och ännu hinner jag dela ut några klappar i förskott. Dagens julklapp med ord delas ut till Nelson Mandela, kanske den störste, sanne, hjälten i vår tid. Tidigt började han sin kamp mot apartheid i Sydafrika. Han blev ledande inom ANC och fängslad för sitt brott - brottet att hävda alla människors lika värde.

Nelson Mandelas storhet är att trots några decennier i fängelse inte förfalla till hat och hämndbegär. Väl frigiven ledde han vägen mot demokrati och apartheids avskaffande. Han blev den förste valde presidenten i Sydafrika där majoriteten av folket fick vara med och rösta.

Ledstjärnan för Nelson Mandela var, och är, försoning. Det är riktigt stort att beträda en ny väg med försoning som metod, där de som förtryckts, fängslats och förslavats ingalunda med självklarhet gör ett sådant val. Allt för ofta är det istället hämnd som utkrävs. Och den vägen leder oftast till upptrappat våld, hämnd möts med hämnd med resultatet att alla förlorar - det finns inga segrare annat än i den perverterade retorik som maktgalna krigshetsare förmår att prestera.

Nelson Mandelas exempel behöver mångfaldigas för att den här Jorden ska bli en tryggare och säkrare plats att vara med en stund på. Detta kanske rent av har något med julens budskap att göra. Måtte i så fall de som kallar sig kristna världen över, och som har makt att påverka, ta detta budskap på allvar.

Jag önskar dig,Nelson Mandela, och din familj en God Jul och ett Gott Nytt År!

20 dec Kulturarvsklapp

Dagens julklappsuppmuntran delas ut till Barbro Mellander, chef på Regionmuseet i Kristianstad. Barbro är synnerligen engagerad i den omvandling mot ett allt mer öppet museum som pågått i många år och fortfarande pågår. Frågorna om vårt kulturarv är i våra dagar mycket aktuella. Kulturarvet används ibland som argument av dunkla krafter som säger sig vilja bevara och värna det de kallar "svenskt". Som om det funnes ett och evigt beständigt kulturarv.

Barbro, du arbetar för ett öppet museum, ett museum som är en aktiv deltagare i den ständiga debatt som pågår om tidens stora frågor. Du leder ett arbete som lyfter fram våra rötter, tolkar historien och berättar berättelser för oss medborgare i Kristianstad och Skåne. Berättelserna slår inte fast några eviga sanningar utan erbjuder möjligheter för var och en att använda kulturarvet för att bättre förstå den värld vi lever i. Du bidrar med ditt arbete på museet med att vidga demokratin, stärka synsätt om alla människors lika värde och motverka inskränkthet och dumhet.

Jag  vill att du fortsätter med detta viktiga arbete att göra museet och kulturarvet tillgängliga för alla. Det betyder mycket för det demokratiska samhällets utveckling.

Jag önskar dig och din familj en God Jul och ett Gott Nytt År!

19 dec Julklapp för världen

Dagens julklapp är ett paket med uppmaningar, inslaget med uppmuntrande ord. Klappen går till, får man nog säga, en man som vunnit en mycket stor seger, mot dumhet, mot rasism och för människors lika värde oberoende av bakgrund. Jag tänker naturligtvis på Barack Obama, blivande president i den arroganta supermakten USA.

Till jul kan man önska, även om önskningar kan förefalla naiva. Mina önskningar är ett paket med uppmaningar till den blivande presidenten (en del har han ju dock själv gett uttryck för):
- Samtala - Det behövs för en fredligare värld
- Ta klimathotet på allvar - Vi har bara Jorden till låns en kort stund, andra vill låna den efter oss.
- Ge alla lika chanser - Ett samhälle mår bäst om så många som möjligt har det tryggt och kan växa efter sina egna förutsättningar.
- Utjämna klasskillnader - En demokratisk utveckling kräver allas deltagande på lika villkor.
- Stöd fred och framåtskridande - Men gör det med klokhet och eftertänksamhet.
- Arbeta för fred i Mellanöstern - Sök och utöva påtryckningar för en lösning som ger Palestina en verklig möjlighet till demokrati och utveckling och som ger Israel trygghet.
- Behåll visionerna och drömmarna - Och handla för en rättvisare värld.

Tänk på att det du gör påverkar oss andra som bebor detta klot.

Jag önskar dig, Barack Obama, och din familj en God Jul och ett Gott Nytt År!


18 dec Morgonjulklapp

Dagens klapp ger jag med stor glädje till  Asta Franzén. Asta leder med fast hand och mycket ömsint Korpens morgonsim, varje vecka, måndagar och torsdagar mellan sex och åtta. Hon  noterar nogsamt när man "skolkat" några gånger och möter med varma, välkomnande ord när man möts vid bassängkanten. Det är svårt att "skolka" och det är uppmuntrande att delta i morgonsimmet.

Idag har vi haft säsongsavslutning på morgonsimmet och som vanligt har Asta bjudit på kaffe och hembakade bullar. Badhanddukar delas ut till de som passerat förutbestämda etapper och vi hälsas välkomna till nästa säsong.

Asta är mycket engagerad i Rickarums byateater och program delas alltid ut när teatern spelar på sommaren. Asta fyllde 80 för något år sedan och hon och många av hennes generationskamrater är föredömen för mig när det gäller att hantera en stigande ålder. Nämligen bortse från det och leva!

Asta, jag önskar dig en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!


17 dec Julklapp till omöjligt uppdrag

Dagens julklapp med ord går till Inger Paulsson Axell, förvaltningschef på omsorgsförvaltningen I Kristianstad. Jag tycker Inger sett lite trött ut den sista tiden så julklappar kan nog behövas nu. Att vara chef för och ta ansvar för ett av de stora välfärdsområdena i en kommun tillhör kategorin "nästintill omöjliga uppdrag att få positiv uppmärksamhet för". Vården och omsorgen om äldre och om personer med funktionsnedsättningar kan vara en källa till ständig frustration. Det görs massor med bra insatser och det satsas mycket av våra skattemedel - men ändå räcker det inte till. Det finns så oerhört mycket mer vi vill göra för att stärka människors möjligheter till oberoende och självständigt liv, för att människors möjligheter till nätverk och möten med andra ska bli bättre och för att människors individuella behov av trygghet, närhet och värme ska kunna tillgodoses.

Brister är alltid enkla att peka på. Medias uppmärksamhet av ett liggsår någonstans i detta land går som en stöt genom hela landets älderomsorg och alla känner sig skyldiga, hukar med huvudena och skäms.

Du har gjort ett bra jobb Inger, med det svår uppdrag du har. Ta nu ledigt och koppla av några dagar under julhelgen.
En riktigt God Jul önskar jag dig och din familj!


16 dec Jul, jul strålande jul...

... och mer ordjulklappar ska delas ut. Idag, postumt, till Stig Claesson. Jag uppskattar verkligen denne författare och konstnär. Under det snart ett år som passerat sedan Stig Claesson gick bort har jag läst om och njutit av ett antal av hans böcker. Hans berättelser om den avfolkade svenska landsbygden och om de som emigrerade till huvudstaden för sin utkomst berättas det i Bönder, Samtal på ett fjärrtåg, Västgötalagret och inte minst i boken om Yngve Freij. Om Europa och krigen och dess följder berättas i debutboken Berättelse från Europa, Brev till en hembygdsgård och Det lyckliga Europa. Om kärlek och möten handlar det i Allt står i lågor, Eko av en vår, Henrietta ska du också glömma och Man måste det man önskar. Allt ömsint, uppriktigt och ibland med vrede berättat.

Kunde jag önska Stig Claeson en riktigt God Jul skulle jag göra det. Eller kanske han, likt kamrer Johansson, föredrog en jul med sex flaskor konjak, en skinkbit och lite inlagd gurka.

15 dec Mera jul

Dagens julklapp går till Margot Wallström. Margot är en mycket trovärdig politiker. Tydlig i sitt budskap och har dessutom ett budskap som jag gillar. Europa och EU är en viktig arena om vi ska kunna påverka samhällets utveckling i den riktning vi vill. Vi ska vara med där viktiga framtidsfrågor avgörs och som påverkar oss och det land vi lever i. Det känns tryggt med en politiker som Margot Wallström i de sammanhangen.

Julklappen delas också ut som en vädjan till Margot om att komma tillbaka till svensk politik efter tiden som EU- kommissionär, lämpligen som utrikesminister i den socialdemokratiskt ledda regering som ska träda till efter valet 2010. Det skulle stärka socialdemokratin i Sverige och göra Sveriges röst i världen starkare. Så God Jul och ett Gott Nytt År, Margot, till dig och dina nära och kära!

14 dec Dags för julklappar

Nu börjar det bli dags att dela ut virtuella julklappar och den första går till Henry Larsson, ordförande för socialdemokraterna i Kristianstad. Den måste delas ut nu innan Henry far iväg på sin välförtjänta långsemester över jul och nyår.

Henry får en julklapp för sitt stora engagemang, sitt rättvisepatos och sitt intresse för folkbildning. Henry är en sann folkrörelsemänniska, är intresserad av ideologiska diskussioner och tror på politikens möjligheter att påverka och förändra.

Jag önskar dig  Henry  och din familj en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!

13 dec Det fria ordet

I dagens K- blad tar redaktör J Duveborn upp åsiktsfriheten på nätet som ett problem. Eller rättare, han vill problematisera kring vad det fria ordet på nätet innebär för nyhets- och åsiktsförmedling. Duveborn kommenterar bland annat en serietecknare som är trött på alla åsikter, med att "det ger uttryck för en olycklig utveckling". Det behövs en grindvakt, enligt de politiske redaktören Duveborn och problemet är att "...den gode grindvakten har hemförlovats."

Jag förstår det som att han menar att den gode redaktören behövs för att det ska bli kvalitet, ett gott urval och en värdering av  innehållet i ett medium. Han är bekymrad för folkbildningen. Han är bekymrad för att läsandet av komplicerade och långa texter minskar, att sammanhang går förlorade och att läsandet snävas in till bara det man själv väljer ut.

Artikeln handlar om information via nätet. Det beskrivs på det här sättet som ett särskilt problem, ett problem av rent av en dimension som inte funnits förut. Det är här Duveborn enligt min mening begår sitt misstag. Information, kommunikation och åsiktsförmedling via nätet är förvisso en ganska ny företeelse, men dessa företeelser som enkel propaganda, som oreflekterade tankar, som fördummande underhållning eller som kortfattade och förenklade fakta är knappast något nytt. Det har funnits förr i billiga veckotidningar, kvällspressens sensationer och TV3.:s lavemangs- SM.

Det som är nytt nu är att de allra flesta har tillgång till det verktyg som nätet innebär när det gäller att sprida åsikter, ta del av andras och möta andra på alla de mötesplatser som finns tillgängliga på nätet. Detta är en fantastisk och demokratisk landvinning. Grindvakterna är borta! Gränsen går vid det rent kriminella, någon annan begränsning behövs inte.

Förutsättningarna för folkbildning minskar inte med ökade möjligheter till åsiktsspridning på nätet. Det är helt andra faktorer som styr det. Ju fler som bloggar desto bättre, skulle jag säga.

Folkbildningens förutsättningar har med det demokratiska samhällets karaktär att göra. Det har med de mångas möjligheter till en god utbildning att göra. Det har med lika chanser att göra. Det har med delaktighet och medbestämmande att göra. Det har med en fri press att göra. Det har med Public Service att göra. Inte minst media har ett ansvar för folkbildningen. Man kan som media i  högre grad problematisera istället för att förenkla och fördöma. K- bladets politiske redaktör Duveborn har själv, med den åsiktsmakt han besitter, ett mycket stort ansvar för det. Det ansvaret tycker inte jag han tar. Som en dagstidning med åsiktsmonopol syns inte skymten av kritiskt granskande av sina egna positioner eller åsikter. Åsiktsfabriken Duveborn är enkelspårig och förutsägbar i det mesta han producerar. Att ha Duveborn som grindvakt även på nätet skulle vara förödande.

Sen är det en helt annan sak att det blir en annan kvalitet att läsa texter av goda skribenter och författare, bearbetade redaktionellt, kanske med foton av hög kvalitet och i botten någon tanke om vad det är man vill åstadkomma. Det finns sådana exempel. Jag tycker att tidningen Vi är ett av de allra bästa.

12 dec Fredagsnoteringar

- Trevligt besök på fritidshemmet i Fjälkinge igår. God stämning bland barnen med julpyssel och legobygge. Två legobyggsatser var nya för dagen. En brandstation och ett rosa slott. Tre pojkar byggde en brandstation och två flickor lekte prinsessor med rosa slottet. Jag fick vara prins, en sådan fanns och jag fick den svarta hästen. Prinsessorna hade vita hästar. Prinsen fick även en tron att sitta på i slottet.
- Samarbete om konst etableras mellan Konsthallen i Kristianstad och Kivik Art Centre. Nästa sommar går det av stapeln. Ett stort Tack till Dig Thomas Kjellgren för att du byggt upp vår konsthall!
- Senaten sa nej till stödpaketet till bilundustrin i USA. Nu blir det riktigt darrigt.
- Tittade på "Himlen kan vänta" igår kväll, igen. Detta är ett märkvärdigt starkt program om några människor i mycket svåra situationer. Att följa dem på det seriösa sätt som sker är en beundransvärd prestation. Det finns inte tillstymmelse till spekulation och billiga tårdrypande historier. Det är på riktigt. Det är meningsfullt och det handlar om hur det kan vara att vara människa. Det finns något att lära sig.
- NCC har tagit hem anbudet på Arenan. Priset är hemligt till julafton så vi får hoppas på en angenäm julklapp när den öppnas. Bra att det är på gång.
- Vitt på marken, men lite blaskigt. Blir det en vit jul?
- Och en fredagkväll väntar med goda vänner och "På spåret". Fredagkvällar är behagliga!

11 dec Regeringen har fattat ett klokt beslut

Regeringen har fattat det kloka beslutet att tillåta jakt på vildsvin med hjälp av belysning nattetid. Vildsvin är en plåga som inte tillför mycket i naturen. De förstör mark där de drar fram och utgör en stor fara i trafiken. De har inga naturliga fiender utan stammen växer ohämmat. Det var ett stort misstag att ge tillstånd till alla vildsvinshägn som finns runt om i landet.  Stängslen utgör knappast några hinder för vildsvinen att ta sig ut i det fria. Tillsynen över dessa hägn måste ha varit i det närmaste obefintlig.

Regeringen har möjligen fattat ytterligare ett bra beslut idag. Det är utan tvekan en bra ansats att både förbättra förutsättningarna för överlevnad och stödja utveckling till ny, modern miljövänlig teknik. Om det räcker är svårt att sia om idag. Man kan säga att bilindustrin får en ny chans iallafall. Om krisen fördjupas är den allra viktigaste uppgiften att se till så vi kommer ut på andra sidan krisen med ett samhälle som håller ihop. Jag säger det igen: SOLIDARITET!

Inte i något som regeringen gör vill man ha uppgöresler med socialdemokraterna. Jag tror att alliansregeringen till varje pris kommer att undvika sådana uppgörelser. Ett tydligt exempel på det är skolpolitiken. Björklund vill inte ha något samförstånd annat än på sina egna villkor. Det andra och mer påtagliga nu är krispolitiken.  Det är synd för landet om det blir en princip som står över allt annat. Det ska troligen förstås mot bakgrund av den borgerliga katastrofregeringen 91-94. Ingen kunde uppfatta att den krisuppgörelse som gjordes med S- stöd på den tiden var något annat än en kollaps för Bildts regering. Det vill man undvika nu eftersom man är rädd att det kommer att tolkas som tecken på svaghet.  Det är dock ett högt spel som regeringen spelar. Vi kan komma i en situation där det verkligen kommer att behövas breda överenkommelser.


Strax dags för BUN S-gruppens sista möte för året. Trevligt och idag hemma hos L. Jag ska ta upp frågan om G Hellströmskolan igen. Vi borde kanske ordna en hearing om skolor som ser ut som denna. Höra på forskningen, Skolverket och andra kommuner som har skolor med mycket hög andel invandrarbarn. Hur kan risker och fördelar beskrivas med hänsyn till främst språkinlärning?


10 dec ...och det varade till midnatt men jobbavdrag blir det för en del

Fullmäktige igår var sig likt. Timmen blev sen och knappt före 12- slaget klubbade ordföranden av mötet. Det är ju inget problem i sig att fullmäktigemötena varar länge men då bör de äga rum på dagtid. Skärpan avtar framåt natten. Tyvärr fick jag inget svar på min interpellation eftersom barn- och utbildningsnämndens ordförande var sjuk.  Jag gör ett nytt försök att föreslå att Skolinspektionens beslut om IT- gymnasiet  ska överklagas, i arbetsutskottet nästa vecka.

Idag stod att  läsa i K- bladet om skattesänkningarna nästa år. Under rubriken "Alla med jobb får mer pengar". Det är inget annat än ett hån mot de som nu ställs utan arbete. Jobbavdraget skulle enligt alliansideologin stimulera sjuka, förtidspensionärer och arbetslösa att lägga manken till för att få ett jobb. Uppenbarligen har inte det hjälpt. Det är helt andra omständigheter som leder till jobb. Konjunkturen är en sådan faktor,  vilket vi nu påminns mycket hårdhänt om. Andra faktorer är utbildning, möjligheterna till rehabilitering och viljan hos arbetsgivare att anställa de som av en eller annan anledning inte har den 110 %-iga kapacitet som alla som anställer vill ha.

Nu ska den som tjänar 20000 kr i månaden få 250 kronor i lägre skatt, den som tjänar 30000 får 625 kronor och den som tjänar 40000 får 962 kronor i sänkt skatt per månad. Detta är en utstuderad klasspolitik som syftar till att öka klyftorna i samhället och urholka den generella välfärden. De som har det gott ställt ska klara sig själva på sina försäkringar och de som inte har råd får en sämre kvalitet hos en offentlig sektor som blir allt fattigare. För så blir det naturligtvis. Överföringen från offentlig, rättvist fördelad konsumtion, finansierad enligt en solidaritetsprincip där den som tjänar lite mer också bidrar med lite mer, till privat konsumtion, försämrar den offentliga skolan, vården och omsorgen.

Detta är det vi allra minst behöver just nu. Statens ekonomi, som varit god, försämras nu i snabb takt. Nu behövs det offentliga mer än någonsin! Nu behövs inga jobbavdrag.

Högerns mål är naturligtvis att minska lojaliteten med det gemensamma. Nu finns det kanske hopp ändå. Olle Svenning skriver i dagens aftonblad en hoppfull krönika om kapitalismens kris. Till och med högerpolitiker och näringslivsföreträdare ropar nu efter staten och fördömer de giriga spekulanterna. Det är ett systemfel hos ett system som inte kan ge sina medborgare trrygghet utan som kastar ut dem i arbetslöshetens ångest. Det är dags för en ny vänster nu att ta ledningen. Det är dags att sätta solidariteten allra högst på dagordningen. Det är dags att sätta sådana spelregler för marknaden att den inte tillåts att handskas så vårdslöst med människor som nu är fallet.

Olle Svenning menar att medelklassen i grund och botten vill ha rättvisa och därför inte kommer att lockas med av högeralliansens lockrop om sänkta skatter. Jag hoppas innerligt att han har rätt.

9 dec Fullmäktige ikväll

Så är det då dags för månadens möte i fullmäktigesalen. Som vanligt är det många ärenden på dagordningen, 24 denna gång. En vindbruksplan ska behandlas och troligen antas. Den är bra, riktigt bra och framsynt. Ett stort arbete har lagts ner på att identifiera lämpliga områden för vibndkraftsutbyggnad i kommunen. Ett av de mer spännande projekten som redan är på gång är ett stort antal verk som ska placeras i skogsmiljö på Linderödsåsen.

Kommunens ekonomiska situation tas upp i en rapport och det föreslås från majoritetens sida att överskottsmålet i driftsbudgeten ska skrivas ner från 2 till 1 procent. När vi la vår alternativbudget i juni med ett resultatmål på 1 procents överskott i driftbudgeten betraktades vi som oansvariga. Det behövs en ny budgetdiskussion apropå den försämrade ekonomiska situationen 2009. Det kan bli tufft och nu är det upp till bevis för borgerligheten om välfärden ska värnas. 75 procentav pengarna (2,4 miljarder av 3,2 miljarder) går till skolan och omsorgen. Besparingar drabbar direkt dessa verksamheter om pengarna tryter. Vi behöver för vår del fundera ordentligt på lämpliga åtgärder om det krisar ordentligt. En ny skatteintäktsprognos kommer den 18 december (har jag för det är) och det ger en fingervisning om läget.

Jag hoppas att Pierre Månsson besvarar min interpellation omhan tänker överklaga Skolinspektionens beslut om att ge tillstånd till ytterligare en gymnasiefriskola. Överetableringen kommer att bli dyr de närmaste åren när antalet ungdomar i gymansieåldern minskar.

I övrigt hoppas jag att fullmäktige inte vara till midnatt.

8 dec Att ändra vanor

Jag pratade med en arbetskamrat idag som refererade till någon undersökning om människors benägenhet att ändra vanor av miljöskäl. Vi kan tänka oss rätt mycket, men det finns två saker där vi inte gärna ändrar beteende. Den ena har jag för ögonblicket glömt men den andra är resvanor med flyg till semsterorter på diverse håll världen runt.

Rimligen ska flyg bli dyrare om klimathotet tas på allvar. Men hur ska vi resa istället. För resa ska vi, det är klokt att på plats ta del av andra kulturer, möta andra språk och matseder även om det är mest på badstranden. Men det tillför ändå en dimension utöver det vanliga att se andra platser i världen. Flyg kommer naturligtvis att finnas även i framtiden men troligen vara förbehållet riktigt långa transporter. Om vi ser på till exempel Europa kommer antagligen lokalt och regionalt flyg att minska till förmån för tåg. För resor på Europas fastland kommer järnvägsspår att byggas ut för snabbtåg över kontinenten. Nu är det dags att börja planera för det även i Sverige. Snabbtåg mellan Stockholm, Göteborg och Malmö gör inrikesflyg på de sträckorna helt överflödigt. Det vore bra med snabbtåg även norrut, det skulle förbättra möjligheterna att leva och verka även i norra delen av landet.

Sverige är till ytan Europas fjärde största land om vi bortser från Ryssland. Det är bara Ukraina, Frankrike och Spanien som är större. Vi bor i stort och glest befolkat land och vi behöver väl utbyggda kommunikationer för att det ska vara möjligt att ge service, driva företag, ha bra skolor och sjukvård i hela landet. Det är förmodligen dyrare för oss här än för Tyskland där de bor 80 miljoner människor på en yta som är mindre än Sveriges. Inte desto mindre har vi ansvar för hela landets välfärd. Några till får det faktiskt plats här. Om Sverige vore lika befolkningstätt som Nederländerna skulle det bo163 miljoner människor här. Riktigt så många behöver vi inte bli, men någor fler än nu skulle göra det billigare att bygga ut järnvägsnätet.

Nu var detta stycket ett stickspår (!) från huvudtemat. Med en mer medveten miljöpolitik tror jag alltså att resandet kommer att ändra karaktär. Solresorna minskar i omfattning. Resandet i sig blir mål. Tågresor i Europa, med stopp här och var, kommer att bli vanligare. Semestrar i Sverige kommer att öka och natur- och fjällturism blir allt vanligare. Tillbaka till naturen, kommer att bli en allt vanligare paroll i semesterbroschyrerna.

7 dec Slapp söndag

Ja, så slapp att jag hoppade över innebandyn, som annars är en regelbunden aktivitet på söndagar. Hann dock inte hem till det efter dagens utflykt till Skånes riviera. Jag var naturligtvis tvungen att titta på Agenda innan bloggskrivandet. Nu är S, Mp och V överens om att bilda ett alternativ till regeringen Reinfeldt. Det är naturligtvis bra, även om jag, som läsare av min blogg säkert noterat, inte är lika förtjust i Vänsterpartiet som andra. Det är bra om överbudspartiet V nu tagit till sig nödvändigheten av budgetdisciplin med ordning och reda i finanserna.

Det allra viktigaste för denna konstellation, med socialdemokraterna och Mona Sahlin i ledningen, är att visa att det går att bygga ett rättvist och solidariskt samhälle där det finns plats för alla. Viktiga hörnpelare tycker jag är:
- Generell välfärd med skyddsnät och försäkringar som ger trygghet vid sjukdom och arbetslöshet.
- En arbetsrätt som vilar på ett förtroendefullt förhållande till facken.
- En medveten satsning på det miljömässigt hållbara samhället.
- Bra förhållanden för föräldraskap med ytterligare utbyggnad av föräldraförsäkringen. Gör föräldraförsäkringen tredelad där en tredjedel vardera fördelas till pappa och mamma, och en tredjedel fördelas fritt inom familjen.
- Skapa en skola som bygger på kunskap och bildning. Prata om allas ansvar för det, barn och vuxna, istället för krav.
- Öka satsningar på forskning och högre utbildning.
- Påbörja satsningar på snabbtåg nu.
- Sverige är till för alla som bor här. All intolerans och främlingsfientlighet måste bekämpas. Skapa mötesplatser och förbättra stödet till föreningslivet.
- En aktiv europapolitik. Det går att förändra världen med politisk handling. EU kan bli en progressiv kraft i världen.
- Sverige ska ha en stark röst i världen. Mot förtryck och för frihet och demokrati.
- Se till att vi kommer ur krisen som ett land som håller ihop.


6 dec Masstart

I förmiddags tittade jag på masstarten i 30 km i franska La Clusaz. Första gången på länge jag tittat på ett helt lopp. De svenska skidframgångarna på distanslopp har inte varit mycket att hurra för under senare år. Sverige har alltid varit bland de bästa skidnationerna, men tycks ha halkat efter en tid. Kanske är vi på väg tillbaka nu. Nya storåkare är på gång, inte minst bland de svenska damerna, där det var mycket länge sedan som någon fanns i den översta världseliten.

Idag gick det väl hyfsat för de svenska herrarna och sämre för damerna. Södergren blev till slut sexa efter att tidvis ha dragit. Johan Olsson och Marcus Hellner tappade på slutet. Charlotte Kalla blev elva i damloppet.

Jag gillar inte masstart annat än i staffeten, givetvis. Förr var en femmil en söndagförmidag en riktiig höjdare, där mellantider kunde följas, skidåkare föll tillbaka och kom igen. Mycket kunde hända efter 35 kilometer. Det var då femmilen avgjordes. En ledare vid 35 kunde halka ner till femtonde plats efter backarna mellan 35 och 40. Det var spännande, vem skulle dyka upp i kameran härnäst? Hade Mieto fortfarande häng på Wassberg, som startade halvminuten för Mieto, eller hade Wassberg kunnat skaka av sig Mieto och börjat ta in på Ulvang?

Med masstarterna är den spänningen borta. Det är ett taktiserande om vem som vågar dra och vem som låter bli. Hela fältet hänger ofta ihop till slutkilometrarna. Den spurtstarkaste vinner. Inga överraskningar rapporteras i mellantider, som blivit helt ointressanta. En femmil en söndagförmiddag framför TV:en innehåller få spänningsmoment numera. Tyvärr. Min förhoppning är att internationella skidförbundet upptäcker det här snart och återgår till den tidigare ordningen. Men det är förmodligen att hoppas på för mycket. I en värld där allt ska gå mycket snabbt har man fått för sig att människor tycker det blir långtråkigt att sitta och invänta mellantider. För skidintresserade tvivlar jag på att  det är så. Skidåkning är en individuell sport som handlar om skidlöparens ensamma kamp mot klockan och mot sig själv. Det är den kampen man följer när mellantider noteras en söndagförmiddag när en femmil avgörs.

5 dec Nu är det fredageftermiddag...

...och dagen har varit full av kommentarer om regeringens krispaket. För lite säger inte bara Mona Sahlin utan också regeringens rådgivare Lars Calmfors. (Om man nu ska väga in expertkommentarer Hans D)

...och nya kommentarer om Volvo och SAAB får anstå denna dag.

...och protokollet från gårdagens möte med fullmäktigegruppen hann jag ändå inte skriva. Däremot har jag lämnat in en interpellation ställd till barn- och utbildningsnämndens ordförande Pierre Månsson huruvida han tänker överklaga Skolinspektionens beslut att ge IT- gymansiet tillstånd att bedriva gymansiefriskola i Kristianstad.

...och lunchen med Göran och Marianne smakade bra.

...och baklyset på cykeln är äntligen fixat.

...och matinköpen på Domus är avklarade.

...och strax är jag och K på väg till teater med H och J. Det blir "Fullbokat" med Morgan Alling.  En bra inledning på helgen.


4 dec Europeana

Häromdagen skrev krönikören Marianne Ekdahl i K- bladet om en ny hemsida som håller på att byggas upp - Europeana. Det passar mig bra med en europeisk hemsida där museer och bibliotek är anslutna. Det kan bli en bra källa till ökade kunskaper om det europeiska kulturarvet. Tittade just in på den och råkade hitta en fint bildspel om Amundsens expedition till Sydpolen 1911-12.

För min del, som EU- och Europavän, tycker jag att det är nödvändigt att vi som bor här i Europa får lära oss mer om varandra och vår historia. Det handlar inte om att vi är förmer än någon annan, det handlar om kunskap om och förståelse för sina grannar. Vi lever här nära varandra, är beroende av varandra. Import och export till grannländerna i Europa är det största utbytet av handel. Vi behöver varandra för att förbättra miljön, för att motverka kriminalitet och för att bygga det öppna, gränslösa, samhället.

Kulturarvet är en bra ingång till ökad förståelse och kännedom om varandra. Överhuvudtaget borde det kulturella utbytet öka. Det borde visas mer europeisk film på TV. Det borde rapporteras mer från händelser i Europas länder i våra media. Vi borde göra mer för att stimulera intresset för europeiska språk. Jag är övertygad om att också ökade kunskaper om det här är en bra vaccination mot främlingsfientlighet och rasism. Europas historia är allt för nersmutsad med krig mellan länderna för att det ska vara riktigt sunt. Allt som kan motverka det i framtiden är av godo. Dit hör - om de används på rätt sätt - våra kulturarv.

3 dec Statens skolinspektion samt Volvo

Statens skolinspektion, det känns som en fläkt av något gammalt planekonomiskt, men är en produkt av den liberale ministern Jan Björklund. Det är detta verk som handlägger ansökningar om att få etablera friskolor. Nu är det så att kommuner, Skolverket och även skolinspektionen själv flaggat för den risk för överetablering av gymnasiefriskolor som finns. Antalet gymnasiestuderande minskar, som jag skrivit om tidigare, med 25-30 % de närmaste åren. Kapaciteten hos gymansieskolorna är betydligt större än antalet studerande. Om skolinspektionen beviljar nu liggande ansökningar kan vi mer än 2000 platser för många i gymnasieskolan i Kristianstad. Även den borgerliga majoriteten ville avstyrka några av ansökningarna som vi behandlade i BUN tidigare i höstas.

Döm om min förvåning när det idag kommer ett beslut som godkänner en ansökan från IT- gymnasiet, som får tillstånd att starta tre nya program inom IT, multimedia, musik, elektronik och naturvetenskap.

I motiveringen till beslutet sägs bland annat att detta "... medför...inte påtagliga negativa konsekvenser för Kristianstad..." . Vad menas med det? Och vidare sägs att det inte medför någon "uppenbar risk" för att kommunen ska behöva lägga ner något nationellt program då det är "Troligt att de sökta utbildningarna kommer att attrahera elever även från andra utbildningar än det nationella Elprogrammet och det nationella Estetiska programmet." Varifrån undrar jag. Är det meningen att vi ska lägga ner något annat nationellt program? Logiken och argumentationen haltar betänkligt i skolinspektionens motivering till sitt beslut.

Fortsätter det så här står vi inför ett enormt resursslöseri i en redan svår situation med ett kraftigt minskat antal ungdomar i gymnasieålder.

När det gäller Volvo och SAAB är vi i en synnerligen besvärlig situation. Jag lyssnade på fordonsanalytikern Matts Carlsson som menar att så mycket av indutrin och industriell utveckling är kopplat till bilindustrin att det skulle få allvarliga konsekvenser för Sverige som industriland om biltillverkningen läggs ner. Frågan är vad som händer om det inte går att sälja Volvo och SAAB och Ford och GM beslutar att lägga ner fabrikerna. Ska staten låta det ske? Det Hans D är det den svåra frågan, tycker jag.

2 dec Bowling

BUN-dag idag. Besök på skolor på förmiddagen och nämndssammanträde på eftermiddagen. Vi tittade på två nyrustade lokaler, den ena för det estetiska programmet och den andra för gymnasiesärskolan. Det är en fröjd att se nya fräscha lokaler i bruk. Jag är alldeles övertygad om att det är lättare att gå i en skola med nymålade väggar i milda färger. Hela stolar och bord. Det är skönt att vi är på väg bort från fabriksmiljöerna representerade av Väskolan, som nu ska totalrustas, Slättängsskolan som i höst tagits i bruk igen och Nosabyskolan. Nosabyskolan återstår att rusta. Frågan är om den ska rustas och vara kvar överhuvudtaget. Den ligger fel, få bor nära den och den är i ett uselt skick. Nu när vi ska se över skolorna i Östra staden ska vi verkligen fundera på Nosabyskolans framtid.

Lunch på Fristorpsskolan, den tillfälliga asylen för Väskolan.
Därefter en timmes bowling. För mig som inte hållit i ett bowlingklot på 35 år var det inget lysande framträdande.
Men vi bowlade tillsammans. Om det civila samhällets uppluckring i USA skrev för cirka 10 år sedan den amerikanske statsvetaren Robert Putnam boken "Bowling alone". Från att ha bowlat i en förening blev det allt mer bowlande individuellt. Den beskriver uppluckringen av det kitt av gemenskap som föreningslivet bidrar med till gagn för sammanhållningen i ett samhälle.

BUN- sammanträder behandlade bland annat frågan om skolpeng till skolbarnsomsorgen. Från S- gruppens sida ville vi begära tilläggsanslag från kommunstyrelsen, men det var inte majoritetens mening. Vi tog en votering och reserverade oss mot beslutet. Men förbannade blev vi naturligtvis inte på dem som vi bowlat tillsammans med en timme tidigare.

1 dec Staten

Ska staten gå in som ägare till SAAB och Volvo i ett krisläge?
Tål att fundera på.

Några förhållanden måste granskas och värderas.
Ett är bedömningen av krisens djup och varaktighet. Jag  kan tänka mig att om krisen blir så djup och så varaktig att den riskerar att sänka värden av betydande mått så kan en stark aktör som den svenska staten behöva agera. Krisens djup är då stor att normala marknadsmerkanismer inte fungerar. Att inte gå in i en sådan situation är i så fall resursslöseri av stora mått. Det handlar om överlevnad på kort sikt för att ta tillvara och utveckla den potential som finns på lång sikt.

Ett annat är att bedöma om Volvo och SAAB har en potential på lång sikt. Det kan handla om konstruktion, miljötekonologi, resursförbrukning, produktion och annat som inte jag begriper, men som behövs i en modern bilindustri.

Ett tredje kan vara att se hur andra stater bär sig åt i förhållande till sina länders bilindustrier.

När det gäller industrins utveckling i Sverige så har starka fackföreningar, bra skyddsnät och goda möjligheter till omskolning gjort det möjligt att modernisera industrin efterhand. När produkter och omodern produktion försvunnit har nytt kommit istället. I övergången frått gammalt till nytt har inte människor behövt fara illa. Det har funnits nya möjligheter och det har funnits en trygghet genom en hyfsad A- kassa. Därför ska man inte heller bita sig fast vid det gamla som är på väg ut. Jag tror dock inte att bilen är på väg ut, men den behöver förändras och anpassa till en tid när vi ska spara på resurser.


RSS 2.0