15 okt Kommunal demokrati samt en inledande fundering

Teorierna om finanskrisen kan vara många. Vissa nyliberaler skyller på atta stater lagt sig i för mycket, man borde låta marknaden ta hand om rubbet. En annan intressant teori står en indisk astrolog för (Aftonbladet 15/10). Enligt honom var finanskrisen högst väntad. Orsaken är nämligen inte den amerikanska bolånekrisen utan en kamp mellan stjärnbilden Lejonet och planeten Saturnus. När dessa befinner sig i samma hus kämpar de mot varandra och skapar illvilja och fara på marknaden. Likheten mellan dessa båda teorier är väl att förespråkarna till båda tror på sagor. Själv tror jag att man kan ta till ett lite gammaldags marxistiskt synsätt om kortsiktig profitmaximering. Kort sagt: Marknaden skiter i hur människor har det, för det behöver vi ett starkt samhälle.

Igår  var det fullmäktige i Kristianstad. Föreställningen började 18.30 och avbröts mitt i andra akten kl. 24.00. Pjäsen spelades alltså inte färdigt. Det vore heller inte lämpligt eftersom aktörerna tappat skärpan och mest satt och hängde i soffor och fåtöljer. Andra akten planeras att återupptas igen i mitten av november. Förmodligen har de flesta glömt vilken pjäs som spelades och många börjar väl att repetera för en ny föreställning.

Så här översatt till teaterspråk blir det hela tämligen absurt. Tänk om verkliga teaterpjäser spelades så här! Nu är ju fullmäktige ingen teater men väl en arena för politiska utspel, ibland möjligen konstfulla och eleganta, en arena för det demokratiska samtalet och en arena för beslut som handlar om hur vi förvandlar skatteintäkter till verksamheter inom t ex skolan och omsorgen. Min slutsats är vi inte kan ha det på detta sätt längre. Det är bra med debatt men villkoren är inte rimliga. Ingen medborgare torde följa upprepandet av argument framåt natten. Inläggen blir trötta och oskarpa. Det är dags att lägga mötena på dagtid. Dock finns en nackdel med det. De flesta är inte lediga på dagtid på vardagar så att de kan följa debatt och beslutsfattande i kommunens högsta politiska organ. Vore det något att lägga fullmäktigemötena på lördagar?

Kommentarer
Postat av: Anonym

bra jag tillochmed skrattade till lite under inledningsstycket

2008-10-15 @ 20:51:58

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0