16 okt Dags för euro

Kronans värde sjunker mot euro och dollar. Det är märkligt kan tyckas, eftersom den svenska ekonomin egentligen är förhållandesvis stark. Den tidigare socialdemokratiska regeringen lade i mitten av 90- talet grunden för den starka ekonomi som nu verkligen behövs, med en lågkonjunktur som överraskande snabbt griper tag i oss.  Spekulationsekonomin riskerar att få förödande konsekvenser för välfärden. Redan nu kan vi se drastiskt minskade skatteintäkter, cirka 40 miljoner kronor mindre, för Kristianstads kommun nästa år.

Nu löser naturligtvis en anslutning till emu och euron alla problem, men den pågående utvecklingen visar oss med all tydlighet en sak: Små valutor som kronan har inte en chans om det blir svajigt i världsekonomin. Trots vår goda ekonomiska situation. Nu kan man ju säga att en lägre värderad krona är gynsamt för exportindustrin, men samtidigt blir vi fattigare. Det blir dyrare att importera.

Det euron kan ge oss är en högre grad av stabilitet. Resten får vi ordna själva, det vill säga en politisk utveckling i Europa som stärker välfärd, som tryggar kollektivavtal och som kan lägga grunden för solidaritet med andra länder och folk som behöver vårt stöd för att bygga fred, rättvisa och demokrati.

Jag vill påstå att EU är ett vänsterprojekt om vi, tillsammans med andra vänsterkrafter i Europa, gör det till det. Politiken behövs som en motvikt till det globaliserade kapitalet.  Kvartalskapitalisterna garvar hela vägen till banken när enskilda länder kan spelas ut mot varandra. Tillsammans kan vi stoppa dom.

Vår socialdemokratiska rörelse har alltid trott på politikens möjligheter att förändra världen. Låt oss också göra det när gäller EU och Europas utveckling. Allt annat är att abdikera inför nyliberalismens antidemokratiska roffarmentalitet. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0