6 okt Kunskap och bildning

Börsen ner 7% idag. Paniken tycks sprida sig och ju snabbare desto värre konsekvenser för vanliga människor med vanliga löner på vanliga arbetsplatser. Igår sa en ung kvinna i TV, som arbetar på Volvo i Arvika, att hon inte är med i A-kassan. Hon är inte ensam om det sedan högerns regering klämde till med chockhöjningar av A- kasseavgiften.

Bankernas fullständiga misslyckande är katastrofalt för människor och väfärd. Det behövs ett starkt samhälle. Förstatliga bankerna! Eller stärk åtminstone statens ägande i banksektorn.

Detta skulle handla om kunskap och bildning och kan väl här illustrera att det inte är det som väglett bankdirektörerna i sina beslut.

Kunskap behövs för att nå bildning. Så tycker jag att skolans grundläggande uppgift kan formuleras. Vi behöver en mängd faktakunskaper som vi i skolan övar oss i att hantera så att summan av alla kunskaper blir till bildning. Det är bildning vi behöver för att förstå oss på det som händer i världen. Med ett visst mått av bildning kan vi dra slutsatser och fatta kloka beslut. Med bildning blir vi helt enkelt klokare som individer och i rollen som samhällsmedborgare kan vi göra våra röster hörda.

Det här är nu inget nytt. För arbetarerörelsens pionjärer var det en nyckelfråga att skaffa sig kunskaper och bildning för att när man tagit makten kunna styra på ett klokt sätt. Men det gäller också idag. Vi behöver bildning mer än någonsin. Världen kommer till oss via TV, internet och tidningar varenda dag. När vi har terrorism och krig i vardagsrummet dagligen är det lätt hänt att börja resonera om vi och dom. "Dom" som är ociviliserade och krigiska. "Vi" som är demokratiska och humanistiska. Och så glöms historien plötsligt bort om Europas grymma förflutna där bara för en kort tid sen fascism och folkmord härskade. Med bildning blir perspektiven större och blicken vidare. Det är med bildning vi ska bekämpa inskränkta töntar som sverigedemokrater. Det är med bildning vi vinner öppenhet och tolerans.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0