19 april Två bilder samt ett skäl att höja på ögonbrynen

På Rapport igår visades två tunga inslag, den en väcker förväntningar, det andra förskräcker.

Först visades ett reportage från toppmöte på den amerikanska kontinenten. Alla får vara med utom Kuba, men det väcker ändå hopp. Hugo Chavez överlämnade en bok till Barack Obama som tog i hand tackade och log. Daniel Ortega från Nicaragua, den gamle gerillaledaren som nu åter är president, pratade om vikten av att ha Kuba med. Hillary Clinton pratade om att lägga ideologierna åt sidan för att istället ägna sig åt att lösa problem. Att lägga ideologierna åt sidan skulle kunna ses som något negativt men det är något stort när det kommer från USA. USA har lättat på en del restriktioner mot Kuba och Raul Castro har sagt att de är beredda att diskutera allt med USA för att återupprätta vettiga relationer. Är det från den amerikanska kontinenten hoppet kommer?

Ett annat reportage i Rapport visade på extremnationalistiska strömningar i Ryssland. Något  som kallar sig Slaviska förbundet tränar med skarpladdade vapen för att skydda "Moder Ryssland" mot framför allt människor från de före detta asiatiska sovjetrepublikerna. En av ledarna drog sig inte för att kalla sig nazist. Det är märkligt, tycker jag. Nog ser man en mycket tydlig rysk nationalism men jag trodde att kriget mot Tyskland, "Det stora fosterländska kriget", fortfarande ändå var levande i en sådan utsträckning att människor inte kallade sig nazister. 

Ögonbrynshöjaren hörde jag på radio. Det var arbetsmarknadsminister Littorin som förklarade den högre arbetslösheten i Sverige än i andra europeiska länder med att det är så enkelt att säga upp folk här. Jo, han sa faktiskt det, det är inte bara en tolkning av mig. Jag tycker mig ha hört andra tongångar från det hållet förr. Klagan över stelbenta regler på arbetsmarknaden har varit ett stående inslag i den borgerliga retoriken i många år.

Våra regler här behöver inte vara något problem, det att det är enkelt att säga upp människor på grund av arbetsbrist. Men det förutsätter att det finns goda omställningsmöjligheter i form av en bra A- kassa och möjligheter till utbildning och omskolning. Det håller ju den borgerliga regeringen på att rasera nu. I ett sådant läge behöver vi naturligtvis mycket tuffare villkor för att säga upp folk.

Kommentarer
Postat av: Nils Johansson

Hej Anders!

Skönt att läsa dina inlägg. Vågar man som Socialdemokrat äga eller bo i något?

Blir man sjuk. Vågar man då anlita en privat vårdgivare? Utan att bli anklagad av Kristianstadsbladet.

2009-04-21 @ 08:45:06

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0