2 april Vårdag

Vårdag är det idag och utevistelse hade varit att föredra. Från mitt arbetsrum ser jag Helge å som glittrar i solen.

Det var en trevlig dag i Malmö igår, på nordisk museikonferens, där även länsmuseernas samarbetsråd hade sitt årsmöte. Temat för konferensen är klimat, miljö och hållbarhet och på vilket sätt museerna kan bidra i den pågående debatten. Någon nämnde mycket konkreta effekter av miljöförstöring som att fasader vittrar sönder på kulturhistoriskt värdefulla byggnader och att berghällar med hällristningar vittrar sönder. Sådant är påtagligt och greppbart.

När det gäller museerna och det hållbara samhället är det kanske svårare att alldeles omedelbart se kopplingar. Museernas verksamhet handlar om berättelser om det som en gång var. Berättelserna är många och de används till att också tolka och förstå det som sker idag. Genom berättandet ökar förståelsen och kunskapen både om svunna tider och det som händer nu. Dessutom kan alla dessa berättelser ge oss ledtrådar om framtiden och hur vi ska hantera det som ligger framför oss. Berättelser om företeelser som lett till krig, nöd eller annan förödelse kanske kan få oss att undvika sådana alternativ i framtiden. Berättelser om det som lett till goda livsbetingelser och ett varsamt hanterande av natur och miljö kanske kan få oss att välja sådana vägar.

Det hållbara samhället handlar inte bara om klimat- och miljöfrågor utan också om påverkan och demokrati, för att så många som möjligt ska kunna vara delaktiga i samhällsbygget. Det skapar också hållbarhet, trygghet och långsiktighet.

BUN:s presidium samt förvaltningschef har idag träffat skolområde 1:s skolchef och rektorer. Vi ska under våren träffa alla skolområdena för en stunds diskussion om frågor som upplevs som viktiga. Det var ett bra samtal under dryga 2,5 timmar. De var naturligtvis intresserade av den pågående utredningen om skolorna i centrala och östra staden. Hur blir det med F-9- klasser på Centralskolan, vad händer med Norretullskolan och blir det grundskola på Milnerskolan? Än är inte allt utrett. För mig är Nosabyskolan en nyckelfråga. Den ligger egentligen fel, på en plats med ganska få bostäder i närheten och bostadsexpansionen kommande år ligger snarare åt Hammar och Hammarslund. Jag tycker det skulle vara spännande att ersätta Norretull med en ny skola där Allöskolan ligger idag, använda Milner som senaredelsskola och snarare bygga ut skolan i Hammar än att satsa kanske bortåt 100 miljoner kronor på att rusta Nosabyskolan. Jag behöver lite mer svar om ekonomiska konsekvenser innan jag tar ställning.

Nu ska jag strax träffa gymnasieelever som vill protestera mot förslaget att införa avgift på skolmåltiderna. Jag håller med dem. Även om gymnasieskolan i teorin är en frivillig skolform är den inte det i praktiken. Det ska vara fria måltider i gymnasiet precis som i grundskolan.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0