18 feb Ekomässa och vikten av att rösta den 7 juni

På Österängsgymnasiet genomförs en Ekomässa idag. En rad livsmedelsföretag visar sina ekologiska produkter. Mycket trevligt initiativ att mässan hålls här. Skolmaten är en viktig fråga och självklart ska vår ambition vara att öka andelen ekologiska livsmedel. Idag är den andelen faktiskt bara 11%. Det finns ett nationellt mål om 25% och dit bör naturligtvis livsmedelskommunen Kristianstad sträva. Jag kommer att ta upp frågan i S- gruppen i BUN  och föreslå att vi målmedvetet ska öka andelen ekologiska livsmedel.

En annan fråga som hänger ihop med skolmåltierna är måltidsmiljön. Jag brukar försöka äta skolmaten vid skolbesök och den tycker jag är bra. Däremot tror jag att vi ska arbeta mer för att få bra måltidsmiljöer. Det blir lätt slamrigt och en rätt hög ljudnivå. Färgsättning på gardiner, utsmyckning, typ av serveringskärl mm är också viktiga delar av måltiden. För att matupplevelsen ska bli positiv betyder miljön väl så mycket.


I förmiddags fick jag tillfälle att lyssna till Vanja Lundby Wedin som var här och besökte LO- facken. Hon pratade,  som vanligt engagerat, om vikten av att unga människor går med i facket och vikten av en hög organisationsgrad bland löntagare för att ge kollektivavtalen legitimitet. Det är ju så det är, många medlemmar ger facket tyngd. Vi måste bli bättre på att förklara och diskutera arbetslivets villkor. Goda villkor kommer av starka fackföreningar, inte av sig själva och framför allt inte av godhjärtade arbetsgivare. Den gemensamma kraften är oslagbar när det gäller att skapa förutsättningar för goda arbetsvillkor.


Vanja pratade även om vikten av att rösta i europaparlamenstvalet den 7 juni och om det riktiga ställningstagandet att rösta ja i riksdagen till EU:s nya fördrag. Det kändes bra att höra. Nu handlar det om politik, det är höger eller vänster i Europa. Till EU:s nya fördrag läggs ett socialt protokoll som har samma tyngd som de övriga grundpelarna om fri rörlighet mm i EU. 

Högerns Hökmark pläderar för att vi ska sköta vår egen arbetsmarknadspolitik här hemma utan att EU lägger sig i. Det han inte samtidigt säger är att han inget har emot att gränserna för kapitalet ska stå vidöppna. Men det är just när gränserna för kapitalet står vidöppna som vi behöver en stark vänster i Europa. Kapitalet tar aldrig något samhällsansvar eller i övrigt något ansvar för människors väl.

Tillsammans kan Europas socialdemokrater förändra EU. Rösta den 7 juni!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0