22 feb En ny vecka

Imorgon är det  måndag igen och veckans första två arbetsdagar ska tillbringas i Höör tillsammans med barn- och utbildningsnämnden, skolchefer och ytterligare några tjänstemän från barn- och utbildningsförvaltningen. Syftet är att utvärdera 2008 års verksamhet. gruppvis ges det presentationer och diksuteras. Ett bra sätt för oss politiker att få en samlad bild med analyser, utveckling och problembilder. Ekonomin kommer givetvis att diskuteras mot bakgrund av såväl de egna problemen med obudgeterade kostnader som de försämrade skatteintäktsprognoserna.

För min del är det viktigt att diskutera strukturfrågor kopplat till ekonomin. Här är det ofrånkomligt att till exempel diskutera de små skolorna. En annan viktig strukturfråga är de små högstadiedelarna på orterna utanför Kristianstad och Åhus. Här är det i första hand inte den ekonomiska variabeln som vi ska ta hänsyn till utan kvaliteten i undervisningen som kan bli lidande av ett för litet antal elever. Det kan då bli svårt att upprätthålla ämneskompetens i olika ämnen.

Så strukturfrågor samt även andra konkreta sparförslag som förvaltningen levererar måste diskuteras ordentligt. När det är gjort kan det bli nödvändigt att också diskutera skattesatsen om skatteintäkterna sjunker för mycket. Vi kan inte släppa våra ambitioner om en god generell välfärd med en bra utbildning för alla.

Min uppfattning är att en något större andel av de samlade intäkterna bör gå till offentlig konsumtion och inte privat för de med allra högst inkomster och som fått rejäla skattesänkningar. Den nuvarande regeringen urholkar medvetet samhällets kraft för att bemöta krisen. Det är bedrövligt att se!

Kommentarer
Postat av: Marika

Åderlåtningen vad gäller resurserna i offentlig sektor har under en lång tid rättfärdigats och kamoflerats av de som, i samhällsdebatten, kallat sig "oberoende liberala". Vi socialdemokrater har låtit det ske utan att tydligt nog peka på konsekvenserna. Den stora frågan är vem som får betala? Fler och fler barn och unga drabbas av de förändringar sittande regering har genomfört. "Nu ska vi ställa större krav på individen, eget ansvar.." Jättebra ropar folket! Varför är det så svårt att se att det är barn som får ta konsekvenserna när deras föräldrar inte lever upp till dessa krav? För oss socialarbetare betyder kristider fler och svårare problem att lösa med betydligt färre och sämre verktyg!

2009-02-22 @ 21:45:03

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0