9 jan Gaza och sen...

Nästan 800 palestinier har nu dödats efter Israels invasion i Gaza. Idag har FN:s säkerhetsråd krävt omedelbar vapenvila och ett tillbakadragande av de israeliska trupperna. USA la ner sin röst men enligt Aftonbladet var Condoleza Rice positiv till resolutionen.

FN är det internationella organ vi har när kriser inträffar. Det är viktigt att FN:s ställningstagande respekteras. Det är det samarbete världens länder kommit överens om för att världen ska bli mer civiliserad. Ibland kan jag undra om det är möjligt att nå en för mänskligheten civiliserad tillvaro. Möjligheten finns, det är  vi själva som äger frågan, men det tycks så oändligt svårt. Ändå envisas jag med att tro på möjligheten att påverka och förändra världen. Och det är väl så det måste vara. Alla andra alternativ är så mycket värre. Om hoppet om en mänskligare jord dör återstår bara den definitiva undergången.

Nu är det, som sagt, min övertygelse att allt är möjligt. Vi människor är i grund och botten väldigt lika varandra. Vi har samma behov, vi behöver trygghet, samhörighet, frihet och kärlek. Vi har ungeför samma drömmar och samma längtan. Så är det naturligtvis också bland de som lever i Israel, på Västbanken och i Gaza. De längtar efter samma saker, de drömmer om en bättre morgondag och de vill kunna ta en promenad en ljum sommarkväll utan att vara rädda för raketattacker eller bombplan.

"Härlig är världen, men dåligt lottad till sitt förstånd", skrev Harry Martinsson på 30- talet när nazisterna tagit makten i Tyskland. Orden känns allt för aktuella. Men kanske lär vi oss en dag.

Imorgon är det en manifestation mot Israels invasion av Gaza. Jag ska vara med där och manifestera mot våldet. Vi träffas på Söderportskolan klockan tolv och avslutar med ett kort möte vid Domus cirka tjugo över tolv.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0