2 mars "En isgata ned mot ett stup"

Nu börjar det bli riktigt obehagligt. Metall har gått med på ett tillfälligt avtal där lönen kan sänkas med 20 %. Detta är unikt för svenska fackföreningar. Facket har som princip aldrig accepterat sänkta löner för att rädda jobb. Hållningen är att det inte är det på det sättet vi utvecklar svenskt näringsliv och modermna arbetsplatser. Finns det ett sådant tryck handlar det om strukturfrågor där branscher kanske är på väg ut och andra på väg in. Sättet att hantera det på är att se till så att människor har trygghet i förändringar med goda utbildnings- och omskolningsmöjligheter till det nya som kommer och ett bra offentligt försäkringsskydd.

Med orden en "isgata ned mot ett stup", citeras Stefan Löfvén i dagens Aftonbladet och förklarar därmed det unika avtalet. Om inte Borg  och Reinfeldt inser allvaret nu och att det starka samhället behövs tror jag inte något kan övertyga dem.

Från EU- toppmötet igår rapporeterades inte mycket. Artiga fraser om att EU- länderna ska hjälpas åt och inte ägna sig åt protektionism hörs från ledarna. Det de också måste förstå nu, och det gör de nog säkert, är att massarbetslöshet skapar social oro, otrygghet och att det finns stora risker att extremism och nationalism tilltar. Nu måste EU visa sin styrka som det fredsprojekt det en gång skapades som. Nationalism och extremism är riktigt stora hot mot sammanhållning, förståelse och öppenhet. Främlingsfinetligheten riskerar att tillta som ett utslag av att syndabockar ska utses.

Europaparlamentsvalet blir ännu viktigare på grund av den här krisen. Det handlar om politik. Det handlar om vänster eller höger. Det handlar om solidaritet eller egoism. Att visa det är uppdraget för oss socialdemokrater.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0