18 maj Aftonskoledags

Ikväll är det dags för ett nytt möte med vår facklig- politiska aftonskola. Den här gången med temat regionpolitik. Henrik Fritzon, som sitter regionsstyrelsen och är andre vice ordförande i trafiknämnden kommer och ska inleda.

Regionpolitiken innehåller för medborgarna synnerligen viktiga områden som sjukvård, tandvård, kultur, trafik, miljö och regionala utvecklingsfrågor. Den största delen är naturligtvis sjukvård. Region Skåne kostar på ett år 25 miljarder kronor och har cirka 32 000 anställda. Jag tänker mig att det är lätt att bli "fartblind" inför en sådan siffra och det är lätt att tänka att en miljon hit eller dit inte spelar någon roll. Jag kunde få den känslan när det visade sig att man köpt konsulttjänster av McKinsey för miljontals kronor utan upphandling.

Verksamheten är oerhört omfattande med 10 sjukhus, vårdcentraler, folktandvård, bussar och tåg, stöd till kultur och mycket mer. Men desto viktigare ändå att upprätthålla en god hushållning med resurserna.

Den generella väldfärden måste få kosta. Den är överlägsen ett system med privata försäkringar, som inte blir billigare heller. Men för att hålla en hög trovärdighet och tillit till den generella, gemensamt finansierade, välfärden måste det framstå som alldeles självklart att pengarna används förnuftigt.
 
" Varje felaktigt använd skattekrona är stöld från den fattige" lyder en klok devis som jag har hört tillskrivs Gustav Möller. De orden är hållbara idag också. Det är det som är vårt ansvar, vi som är förtroendevalda och som förvaltar skattemedel och beslutar om hur de ska omvandlas till välfärdstjänster.

Med 25 miljarder kronor att hantera bör man påminna sig om det här emmelanåt. Och för övrigt i alla situationer där vi fattar beslut som tar skattemedel i anspråk, små som stora belopp.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0