24 maj Europa

På väg hem sen eftermiddag var det ett program på P1 om nyhetsrapporteringen om EU. Svenska media har dåligt med korrespondenter där. Bäst är tydligen Sveriges Television med två. Med i radioprogrammet var bland annat Erika Bjerström, en av de två SVT- korrespondenterna. Hon argumenterade för en kraftigt utökad bevakning och nämnde att det till exempel borde vara tio korrespondenter från SVT i Bryssel.

EU och Europa är viktigt för oss och jag håller helt och hållet med Erika Bjerström om att nyhetsrapporteringen från Europa borde öka. Inte bara nyheter förresten, även mer europeisk kultur borde det ges utrymme för. Ett ställningstagande som detta har inte nödvändigtvis med att göra om man är positiv till EU eller inte. Det har att göra med att det är bra med kunskaper om det som händer i våra grannländer i Europa. Särskilt bra är det naturligtvis att få en inblick i och förståelse för hur det resoneras i folkdjupen i de länder vi är med i samma union som.

Allt som leder till ökad förståelse, mer kunskaper och mer kontakter stärker det Europa som vill en fredlig väg mot framtiden. Och i den frågan har vi vanliga människor i Europas länder ett stort gemensamt intresse.

Sen räcker inte det. EU ska fyllas med ett politiskt innehåll också. Erika Bjerström nämnde i radioprogrammet att det i EU nu bara finns två länder med socialdemokratiska regeringar. I övriga är det center- högerregeringar. Risken eller möjligheten, eller hur man nu ser det, finns att den här tendensen förstärks efter valet den 7 juni. Om så blir fallet gynnar det inte strejkrätt och kollektivavtal direkt.

Man må gilla eller ogilla EU som företeelse, men EU finns som ett historiskt faktum. Om Sverige är med eller inte spelar inte särskilt stor roll, beroendet finns där iallafall, eftersom vi är mycket beroende ekonomiskt av Europas länder.

Min slutsats är, och har varit sen början av 90- talet, att det är mycket bättre att vara med än att stå utanför. Medlemsskapet ger möjligheter att påverka på ett annat sätt. Det europeiska socialdemokratiska partiet (ESP) har ett bra program: Människan före marknaden : Europa behöver en ny färdriktning. Det lyfter frågor som är viktiga för det stora flertalet människor till Europanivån. Frågor vi behöver samarbeta om för att vi ska få trygga, hållbara och rättvisa länder i Europa. Kapitalet är gränslöst då måste också politiken bli det. EU är ett sätt att verka över gränserna.

Jag blev politiskt aktiv, och är det fortfarande, för att jag tror på politikens möjligheter att påverka och förändra världen. Om svaret är att det inte vore möjligt undrar jag vem det i så fall är som av naturen ska vara utsedd att ha hela makten. För det är ju altid någon eller några som ändå till sist bestämmer.

Så därmed, jag slutar där jag började, är min uppfattning att europabevakningen i svenska media måste öka. SVT ska göra som Erika Bjerström säger, placera tio korrespondenter som EU- bevakare.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0