6 sept Söndagkväll...

...och en ny arbetsvecka väntar.

Det blir en innehållsrik sådan. Imorgonkväll drar den facklig- politiska aftonskolan igång igen. Jag är ganska säker på att deltagarna ser fram emot det. Imorgon kommer Jan Svärd och ska berätta om skrivandets konst. Jan är en erfaren socialdemokrat från Malmö som nu ägnar sig åt att bland annat lära ut om hur man når ut i media. Jag är säker på att det kommer att inspirera oss till debattinlägg i tidningar.

På tisdag är det budgetfullmäktige. Heldag som brukligt och det brukar ju också verkligen bli heldagar. Och helkvällar. Jag hoppas vi ska kunna göra tydligt vårt budgetalternativ som innebär en skattehöjning med 50 öre. För barn- och utbildningsnämndens del innebär det inga ytterligare nedskärningar i förskolan. Det känns tungt att föreslå en skattehöjning eftersom kommunalskatten slår lika för alla. Det vore bättre att staten tog ett ansvar under den här djupa krisen, för att se till så att inte välfärden urholkas och blir allt orättvisare fördelad. Det allvarliga är också de ökande skillnaderna mellan rika och fattiga kommuner. Barn i fattiga kommuner ska få samma kvalitet i undervisningen som i rika kommuner. Det är regeringens ansvar att se till det! Är man en regering för hela landet får man också agera som en sådan.

På onsdag sammanträder barn- och utbildningsnämnden. Då ska vi bland annat lämna utlåtanden över sex friskoleansökningar, det handlar om gymnasiefriskolor. För vår del säger vi nej till det och det är också förvaltningens förslag. Dessa gymnasiefriskolor är ett direkt hot mot den infrastruktur som byggts inom gymnasieskolan. Det blir dyrt, det slår sönder kompetens som byggts upp och splittrar resurser och det blir en våldsam överkapacitet i lokaler. Jag hoppas att den borgerliga majoriteten står pall i den här frågan och instämmer i ett avstyrkande.

På fredagkväll åker jag till Stockholm för att delta på det socialdemokratiska förtroenderådets möte på lördag. Också det ska bli intressant. Förtroenderådet kallas emellan partikongresserna om det är frågor av mer övergripande karaktär som behöbver behandlas. Den här gången kallas rådet dels av formella skäl, dey ska utse en valberedning inför partikongressen senare i höst, dels ska ett Afrikaprogram antas. Afrika är en kontinent som måste ges ökad uppmärksamhet. En utveckling i Afrika behövs, där fattigdomen kan brytas, är bra även för oss här i Europa. Vårt ansvar är bland annat att främja en rättvis handel så att länderna får en chans att utvecklas av egen kraft. Ja såg ett TV- inslag från Ghana, tror jag det var, där man visade att det var billigare att importera italienska tomater på burk än att sälja det som landcets egna tomatodlare odlade. Sådana avarter måste bort, det har EU ett stort ansvar för.

Hemma igen på lördagkväll och då får det bli lite helgvila igen.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0